Water Alliance viert 10-jarig jubileum groots op WaterLink2020

Water Alliance bestaat in 2020 tien jaar. De netwerkorganisatie op het gebied van watertechnologie greep donderdag 16 januari haar jaarlijkse symposium WaterLink aan om dit uitgebreid te vieren. Circa tweehonderd gasten blikten in het WTC WestCord Hotel in Leeuwarden terug op het dubbele lustrum en deelden kennis met elkaar uit bij stands en tijdens themasessies. Watergezant Henk Ovink: ‘water is hefboom voor duurzame ontwikkeling.’

De speciale editie van WaterLink werd om 13.00 uur geopend door ’s lands eerste watergezant Henk Ovink. Ovink reist als ambassadeur van de watersector de wereld rond om de Nederlandse expertise op het gebied van water onder de aandacht te brengen. Hij bewondert de ondernemersmentaliteit en specialistische kennis van de Water Alliance-leden, dat voor een groot deel bestaat uit MKB-bedrijven. “We durven te innoveren en te excelleren en we zijn een kraamkamer. Maar zorg dat het bed niet te warm wordt; het moet de wereld over.” Samenwerking en schaalvergroting zijn volgens Ovink cruciaal. “En er moet niet alleen aan de watersector worden gedacht. Water speelt ook een rol bij vraagstukken als de toename van de wereldbevolking, klimaatverandering en voedselzekerheid. Er zijn door de VN zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld en bij elk speelt water een belangrijke rol. Water is de hefboom voor duurzame ontwikkeling. Investeringen in de watersector zijn winst voor andere sectoren”, zei de watergezant.

Terugblik met partners

Water Alliance had een groot aantal partners uitgenodigd om samen terug te blikken op de afgelopen tien jaar en de successen die daarin zijn geboekt. Onder meer Aquatech Amsterdam, Wetsus, gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en leden van het eerste uur zoals Landustrie schoven aan. “Water Alliance is van een startup met een handjevol leden gegroeid naar een club met 110 aangesloten bedrijven”, aldus directeur Hein Molenkamp. “We begonnen als een Noord-Nederlands cluster, maar hebben nu landelijke dekking en internationale wereldwijde verbindingen. Ik kom op veel plekken in de wereld. Wij worden gezien als een gerespecteerde gesprekspartner. Als Water Alliance is het ons doel om dit om te zetten in business cases voor onze leden.” Tijdens WaterLink konden deelnemers meedoen aan allerlei themasessies. Hierbij ging het over onderwerpen als de kansen voor watertechnologie bij klimaat adaptieve steden en het inzetten van de juiste marketing- en communicatiemiddelen.

WIS Award

De Water Alliance Innovation Stimulation Award is een vast onderdeel van WaterLink. De WIS Award, waaraan een marketingondersteunings-pakket van 10.000 euro is gekoppeld, wordt in september 2020 uitgereikt tijdens de ‘European Water Technology Week’ in Leeuwarden. Op WaterLink vond de eerste introductie plaats. Negen genomineerden hielden een korte pitch waarna het aanwezige publiek een voorkeur mocht uitspreken. De Susfire, een techniek van de start-up Susphos om fosfaat te winnen uit afvalwater, eindigde bovenaan in de peiling en claimde daarmee voor nu de favorietenrol.

Hydraloop

Dat het winnen van de WIS-award een business-versneller kan zijn bewees Hydraloop het afgelopen jaar. In 2018 werd de WIS Award door het Leeuwarder bedrijf gewonnen, met een waterrecyclingsysteem voor huishoudens dat het water van onder meer de douche en wasmachine opvangt en zuivert voor hergebruik. Na de WIS kreeg het bedrijf enorm veel publiciteit en won het diverse prijzen, met als room op de koffie het winnen van de belangrijkste prijs op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas. “De CES heeft niks met water te maken, maar met consumentenelektronica”, vertelde ceo Arthur Valkieser op WaterLink. “We stonden tussen bedrijven als Samsung. Het is voor ons begonnen in Leeuwarden, hier is de basis gelegd. De WIS Award was ook een enorme erkenning.”

Sybrand Buma: “Water, thema van de 21e eeuw”

Het succes van de Hydraloop bleek nieuwe burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden niet te zijn ontgaan. Hij feliciteerde het bedrijf in zijn slotwoord, waarmee WaterLink werd afgesloten. “Als je na zoiets moois nog niet weet dat Leeuwarden de waterstad is, weet ik het ook niet meer. Dit is de tijd dat niet alleen grote bedrijven maar ook kleine startups met lef de wereld veroveren en water is het thema van de 21e eeuw. De watertechnologiesector levert een bijdrage op belangrijk terreinen. De gemeente wil jullie waar het kan graag steunen.”

Water Alliance

Water Alliance is een uniek samenwerkingsverband tussen de overheid, kennisinstellingen én het bedrijfsleven. De nadruk ligt op het bedrijfsleven in de innovatieve en duurzame watertechnologie die wereldwijd vermarkt kan worden. Samen met Wetsus, het Centre of Expertise Water (CEW) en CIV Water vormt Water Alliance een innovatieketen voor de watertechnologie op de WaterCampus in Leeuwarden. Deze WaterCampus wordt in de sector gezien als dé Europese watertechnologie-hub.

Bekijk het volledige fotoalbum hier.

—————————————————————————————————————-

Voor de media: meer informatie over dit persbericht kunt u krijgen bij
Agnes Dirksen.
Telefoon: 06-24.27.00.15
mail: a.dirksen@wateralliance.nl