De nominaties voor de WIS Award 2020

Van een ‘plastic-afvalschep’ tot de smartbox, de draagbare waterbehandelingsunit – dit jaar dingen negen bedrijven mee naar de WIS Award, de tweejaarlijkse prijs van netwerkorganisatie Water Alliance voor de beste innovatie in de watertechnologie. De genomineerden kregen het podium op het WaterLink Symposium in Leeuwarden om hun innovatie te pitchen.

De  kandidaten

De presentatie was een opwarmronde. Komend najaar wordt de winnaar gekozen na een nieuwe pitch tijdens de European Water Technology Week, het internationale congres van Water Alliance, Wetsus en het Centre of Expertise Water Technolgy (CEW) dat in september wordt gehouden. Op donderdag 16 januari gingen tijdens een realtime peiling de meeste stemmen van de WaterLink-bezoekers naar de technologie die Marissa de Boer van Susphos presenteerde: Susfire, een gepatenteerde technologie die reststromen uit afvalwater opwaardeert tot fosfaatproducten die direct op de markt afgezet kunnen worden, bijvoorbeeld als vlamvertragers en kunstmest. De start-up werkt samen met Paques Technology BV en zal dit voorjaar een pilot opzetten op de rwzi in Leeuwarden van Wetterskip Fryslân. De Boer: ”2020 wordt ons jaar van de pilot.”

Rinze de Vries van Noria vertelde over de Plastic Afvalschep die plastic uit de rivieren schept. Het ontwerp met een scheprad dat werkt op de stroming van de rivier, voert het gevangen afval via de holle as af naar de zijkant, waar het wordt verzameld en periodiek afgevoerd.

De Smartbox van Jotem is gebaseerd op membraantechnologie, maar in een update is de draagbare installatie ook te gebruiken voor nanofiltratie en omgekeerde osmose. De box verwijdert bacteriën, virussen, kleuren, geur, metalen en zouten uit water. De krijgsmacht gebruikt de box voor waterbehandeling in basiskampen, maar ze is ook geschikt voor gebruik in rampgebieden, pitchte Gerrit Dommerholt.

Bart van den Berg van Befil Pure Cleantech presenteerde de VBBR Vortec Biochip Bed Reactor. Het biologisch filter haalt de opgeloste vervuiling uit het water met behulp van bacteriën en werkt zeer effectief, betoogde Van den Berg. De flow van de circulatiepomp creëert een vortexstroming, die geen extra energie vereist. De zelfreinigende reactor is compact met een kleine footprint.

Mathieu Wolfs van O3 systems toonde de FOX Friendly Oxodation, de reiniging van water met een laserbron. ‘Bijna alle’ schadelijke verbindingen in water worden fotochemisch gekraakt, zo is de claim. De Excimer laser is gevuld met Xenon-gas, dat veel stralingsenergie levert. “Deze technologie is de laatste mogelijkheid om zeer schadelijke niet-biologische afbreekbare verbindingen te kraken in biologisch afbreekbare verbindingen.”

René Willems van Semiotic Labs bracht SAM4 onder de aandacht. De technologie biedt inzicht in de conditie, prestaties en het energieverbruik van aangesloten assets en bestaat uit sensor-hardware, analytics en een dashboard die realtime monitoring mogelijk maakt. Willems: “We kunnen hiermee in een heel vroeg stadium zien wanneer een pomp gaat falen.”

CTS Twente heeft CMF-units ontwikkeld. De technologie concentreert vaste stoffen in vloeistoffen en perst deze samen tot een filterkoek met een drogestofgehalte van meer dan 40 procent. De installatie kan, zo legde Einte Holwerda uit, gebruikt worden voor het scheiden van algen uit water of van biopolymeren. Andere toepassingen: Verdichten van vaste stoffen uit afvalwaterzuivering en vergisterinstallatie en samenpersen van schimmels uit een biovergister.

De Portugese Claudia Sousa pitchte voor Berghof Membrane Technology de Tubular FO, ‘een innovatie in de membraantechnologie’. De technologie van buisvormige voorwaartse osmose (TFO) verbruikt minder energie, is beter bestand tegen vervuiling en is ‘ontworpen voor ontwatering en concentratie voor verschillende stromen’. Sousa: “Een green technology.”

Friso Vos de Wael van Royal Brinkman legde uit dat de Nanobubble-technologie de waterkwaliteit voor tuinders in de tuinbouw ‘significant’ verbetert. De bellen verhogen het zuurstofgehalte in irrigatiewater. Door de nanobubbles zijn gewassen beter in staat voedingsstoffen op te nemen, wat de gezondheid, opbrengst en gewascyclus verbetert.

Bron: h2o water netwerk

Informatiegids

Download de WIS informatiegids hier