Water Alliance is onderdeel van het Water4All samenwerkingsverband, dat bestaat uit ongeveer 80 partners uit 31 landen van binnen en buiten de Europese Unie.

De doelstellingen van Water4All zijn het aanpakken van wateruitdagingen als middel om de klimaatverandering het hoofd te bieden, de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties te helpen verwezenlijken en het concurrentievermogen en de groei van de EU te stimuleren. Water4All wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het programma Horizon Europe, heeft een looptijd van zeven jaar en is in juni 2022 ingegaan. 

Het consortium brengt partners uit de hele Water Research, Development and Innovation (RDI) keten samen. Om de doelstellingen te behalen is het cruciaal dat de RDI-resultaten worden ingevoerd door economische sectoren en dat de innovaties aansluiten bij internationale caseholders. Water Alliance is een leidende partner in dit proces. Allereerst is Water Alliance verantwoordelijk voor het kennisvalorisatieproces van Water4All met focus op duurzame ontwikkeling van start-ups en MKB. Daarnaast is Water Alliance partner in het internationaliseringsproces (buiten Europa) van het partnerschap.

Transnationale calls

Nationale financiers ( zoals NWO in Nederland) zijn belangrijke partners in Water4All. Elk jaar lanceren deze financieringsinstanties een transnationale call. De gezamenlijke calls ondersteunen onderzoeks- en innovatieprojecten voor specifieke thema’s. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Hoe kan ik hier als Nederlands watertechbedrijf gebruik van maken? 

Naast het meedoen aan bovengenoemde jaarlijkse calls zijn er kansen voor startups om mee te doen aan het entrepreneurshipprogramma. Daarnaast zullen er activiteiten uitgevoerd worden om innovatieve EU watertechbedrijven wereldwijd te promoten en te koppelen aan potentiële eindgebruikers met een watervraagstuk. 

Overige informatie

Projectperiode: 2022-2028 

Overige partners          

Naast de Water Alliance zijn alle andere organisaties van WaterCampus Leeuwarden, CEW, Wetsus en CIV Water, onderdeel van dit partnerschap. Ook Gemeente Leeuwarden, Provincie Friesland, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en NWO behoren tot het partnerschap.  

Vragen of interesse in het project? 

Neem contact op met Ronald Wielinga via r.wielinga@watercampus.nl / +31 (0)612138 876 of met Stefan Bergsma via s.bergsma@wateralliance.nl / +31 (0)611101240.