2019 is het netwerk ‘Medicijnresten uit Water Noord-Nederland’ opgericht, waarin de gezondheids- en watersector een cross-sectorale en multidisciplinaire samenwerking met elkaar zijn aangegaan.

Deze cross-sectorale en multidisciplinaire samenwerking wil door ideeën, initiatieven en innovaties de sterke positie van Noord-Nederland gebruiken om op (inter-)nationaal niveau koploper te worden in het reduceren van medicijnresten in water. Eind 2021 is met succes een aanvraag ingediend bij het SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland) om binnen het netwerk een project uit te voeren bestaande uit verscheidene experimenten, deze zijn in het eerste kwartaal van 2022 van start gegaan.

Het netwerk ‘Medicijnresten uit Water Noord-Nederland’ wil de regio positioneren als ontwikkelplek en proeftuin voor oplossingen en innovaties in de gehele keten; van bron (gezondheidspreventie) tot end-of-pipe (waterzuivering). Van leefstijl, via voorschrijfgedrag en inzameling van medicijnen, nieuwe vormen van zuivering en voor de lange termijn het ontwikkelen van nieuwe medicijnen die beter door het milieu afgebroken kunnen worden.

Effecten

Jaarlijks belandt er meer dan 190.000 kg medicijnresten in ons water, met negatieve effecten op het milieu, de flora en fauna en het drinkwater tot gevolg. Door toenemende vergrijzing (meer medicijngebruik) en klimaatverandering (langdurige lage waterstanden) zal de problematiek rond medicijnresten in het water de komende jaren verergeren. In Noord-Nederland is de vergrijzing hoger en er is veel landbouw, waardoor deze regio mogelijk zwaardere effecten van het probleem zal ondervinden. Tegelijkertijd heeft deze regio een krachtig gezondheids- en watercluster en daardoor een unieke positie om dit probleem aan te pakken. Dit project loopt van 2021-2023.

Meer weten?

Neem dan contact op met Brigitte Duffhues van Water Alliance via +31 (0)613001718 of via e-mail.