Water Alliance wint prijsvraag Inkomende Handelsmissies 2018

Maandag 22 mei organiseerde Provincie Fryslân de uitreiking voor de prijsvraag Inkomende Handelsmissies 2018. Op deze bijeenkomst kreeg de Water Alliance te horen samen met vier andere initiatiefnemers €20.000 te hebben gewonnen om in 2018 inkomende handelsmissies te organiseren.

De Water Alliance wil dit bedrag besteden tijdens de European Water Technology Week Leeuwarden 2018 (24-27 sept 2018) om waterhubs van over de hele wereld naar Leeuwarden te halen. Hierdoor komt Leeuwarden internationaal nog duidelijker op de kaart wat betreft watertechnologie.

Belangrijke voorwaarde aan deelname was het stimuleren van de export in het Friese MKB. In Friesland ligt het exportcijfer van bedrijven op 7%, terwijl dit landelijk 10% is. Het plan van de Water Alliance past hier perfect in. Door de inkomende waterhubs in Friesland te verbinden met het MKB middels matchmakingsessies en netwerkmomenten, wordt de kans vergroot voor internationale samenwerking en export van Friese bedrijven. Het stimuleert tevens het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven in Friesland. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten.

In totaal waren er 17 deelnemers. De andere winnaars zijn: Bildtse Aardappelen, Van Hall Larenstein, WTC Leeuwarden en de Friese Exportclub. Gedeputeerde Sander de Rouwe van Provincie Fryslân: “We zijn erg tevreden. Met de ingediende plannen stimuleren we internationale handel en de Friese economie. We kijken ernaar uit wanneer de handelsmissies in 2018 naar Fryslân toe komen.”

De prijzen werden uitgereikt door de juryleden. De jury bestaat uit Robert van de Leur (ondernemer/investeerder), Emile Stuy (Winnaar Friese ondernemer 2016), Jos Pâques (Club Diplomatique), Dina Boonstra (NDC Mediagroep) en Annabelle Birnie (Leeuwarden-Fryslân 2018). De jury beoordeelde de plannen en blijft daarnaast betrokken bij de organisatie van de handelsmissies die in 2018 naar Fryslân toe komen.