Overeenkomst Stichting Bison en EColoRo

Op woensdag 24 mei jl. tekenden Stichting Bison en het bedrijf EColoRo een overeenkomst, waarbij Bison het bedrijf helpt met een lening van 50.000 euro. EColoRo wil daarmee de internationale expansie van het bedrijf gestalte geven.

EColoRo, dat, net als Bison is gevestigd op de Leeuwarder WaterCampus, heeft een techniek voor ‘elektrocoagulatie’ ontwikkeld. Hiermee kan tot 96 procent van alle kleurstoffen en pigmenten uit afvalwater worden verwijderd, zodat het kan worden hergebruikt. Dat levert grote voordelen op voor bijvoorbeeld de textielindustrie, waar doorgaans veel water wordt verbruikt.

De groei verwacht EColoRo met name in landen als Polen, Turkije, Spanje en Bangladesh. De lening wordt dan ook gebruikt om in Turkije en Spanje ‘launching customers’ te helpen met een proefinstallatie. “Zo’n installatie past in een container en is dus zeer mobiel. Je kunt ons plan zien als een soort van roadshow. We verwachten potentiële klanten te kunnen overtuigen door gewoon te laten zien dat het werkt”, aldus directeur Eric van Sonsbeek. “In 2015 wonnen we met onze technologie een Horizon 2020-status (Europees subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie, red.). Daarmee konden we onze technologie in België bij een textielbedrijf in Ronse te demonstreren. Inmiddels draait daar een proefinstallatie. Qua marketing werkt deze aanpak het beste. Ga op pad met je techniek en laat zien wat je kan. Zo verwachten we de komende jaren substantiële groei te realiseren.”