Terugblik WaterCampus Business Café: Startmotor van innovaties

Tijdens het Water Campus Businesscafé dat op 24 september gehouden werd, bleek het wederom dat WaterCampus Leeuwarden dé plek is waar entrepreneurs hun innovatieve ideeën rondom watertechnologie echt verder kunnen brengen. De WaterCampus biedt alle faciliteiten om starters bij de hand te nemen. Eric van Sonsbeek (Directeur, Ecoloro BV) en Herre Rost van Tonningen (Directeur Solteq Energy BV), beiden sprekers tijdens deze middag, hebben dat volmondig beaamd. “Hier vind ik de juiste mensen en bieden ze me alle ruimte om mijn ideeën verder te ontwikkelen, dat is de reden waarom ik Solteq Energy in Leeuwarden heb gevestigd”, aldus Herre. “We waren in het begin wel argwanend in hoeverre je in zo’n specifieke omgeving niet heel snel je unieke idee kwijt raakt aan de concurrentie”, vult Eric aan. “De praktijk blijkt anders. De veronderstelde concurrentie blijken soms fantastische kennispartners te zijn. Wij zijn onlangs op de WaterCampus komen wonen”.

Waar vind ik startkapitaal, hoe kom ik aan groeikapitaal?
Een intieme zaal gevuld met twee dozijn van dit soort entrepreneurs ging, na de presentaties over afvalwaterzuivering in de textiel industrie (Eric van Sonsbeek) en drinkwaterbereiding op eilanden (Herre Rost van Tonningen), vooral in gesprek met het expertpanel rondom het financieren van innovaties. Waar vind ik startkapitaal, hoe kom ik aan groeikapitaal, welke mogelijkheden rondom subsidies (regionaal, nationaal en internationaal) zijn er? En wat te doen met crowdfunding? “Ik heb bewust gekozen om dit onderwerp niet middels PowerPoint presentaties over de bühne te gooien”, zegt moderator Alex Berhitu (Manager Business Development, Water Alliance). “Dat hadden de experts uit het panel overigens moeiteloos kunnen doen”, vervolgt hij. “Door voor een interactieve discussie te kiezen, hebben de deelnemers die informatie kunnen krijgen die voor hen van belang was en werden regelingen beschreven voor hun specifieke situatie”.
Dat het ook bij het vinden van de juiste financieringsbronnen gaat om persoonlijk kennen van de mensen die daarin betrokken zijn, blijkt aan het eind bij de borrel. Heel veel 1 op 1 gesprekken tussen de verschillende experts en de nieuwsgierige deelnemers; heel veel visitekaartjes werden uitgewisseld en het beste signaal voor een geslaagde middag: tot ver na de officiële sluitingstijd werd er nagepraat!