Water Alliance brengt tijdens WEFTEC Chicago schitterende innovaties

De WEFTEC Chicago (26-30 september) werd afgetrapt met een inspirerende lezing van Rob Stuwart over hoe we vanuit de watertechnologie sector zelf een bijdrage kunnen leveren aan het leefbaar houden van onze planeet. Schokkende cijfers over hoe we gedurende slechts één levensjaar van een boom onze planeet nagenoeg hebben op geconsumeerd. Met een muzikale oproep om vooral zélf actief deel te nemen aan de verandering ging WEFTEC One World One Water One Goal van start.

Holland Business Pavilion
De Water Alliance realiseerde in samenwerking met NWP, Envaqua en de Nederlandse Ambassade in Washington een Holland Business Pavilion op de WEFTEC in Chicago, 26-30 september. Het was een groot succes! Het Holland Business Pavilion telde negen deelnemers: DMT, GENAP, LG Sonic BV, Nedap, RoyalhaskoningDHV, Sustec, United Pipeline Products, WaterCampus en de Water Alliance. Nieuw én uniek in deze vorm is de Holland Innovation & Inspiration Hotspot. Op deze Hotspot stonden de nieuwste water technologische innovaties uit Nederland centraal. De Hotspots zijn met financiele ondersteuning van het programma Partners voor Water (RVO) tot stand gekomen. Door middel van deze Hotspot biedt de Nederlandse watertechnologiesector bedrijven een unieke kans om zich te profileren met een inspirerende innovatie.

Schitterende Nederlandse innovaties 
Nederland onderscheidt zich met nieuwe innovaties. De Water Alliance brengt met 6 schitterende innovaties op de Holland Innovation & Inspiration Hotspot een uitstekende line-up, die samen met de andere innovatieve producten op het Holland pavillion niet onderdoen aan het officiële innovatie paviljoen van de WEFTEC. Overigens staan er op het innovatie paviljoen van de WEFTEC ook schitterende Nederlandse innovaties te pronken. Ja, voor de echte innovaties moet je in Nederland zijn.

Op het Holland Business Pavilion stonden zes unieke Hotspots die stuk voor stuk inspirerende innovaties presenteren op het gebied van watertechnologie uit Nederland.
1. Elemental Water Makers: Affordable fresh water using only the sea, sun, earth & wind
2. Hydrowashr: Ultra efficient and hygienic hand sanitation
3. Brightwork: Recovery of cellulose from waste water
4. BlueLegMonitor: Realtime surface water quality monitoring
5. Wetsus: Recovery nutrients and energy from urine
6. Berghof Membrane Technology: AnMBR for Dairy Industry

Makkelijk connecties maken op het Holland Business Pavilion 
Het Holland Business Pavilion stond er weer uitstekend bij. In een uitnodigende setting was het dan ook makkelijk connecties te maken. Tijdens een gezellige en druk bezochte netwerkreceptie op de dinsdagmiddag werden tal van internationale contacten verstevigd. De aftrap van deze netwerkreceptie werd verzorgd door Jantienne van der Mei, innovatie attache van de Nederlandse Ambassade in Washington. Zij interviewde enkele mensen die met name de Nederlandse innovatieve watertechnologie vertegenwoordigen. Als eerste kwam Paul Buis, directeur van Berson aan het woord. Hij onderstreepte enkele belangrijke thema’s op het gebied van Nederlandse innovaties. Vervolgens werd Hein Molenkamp, directeur Water Alliance gevraagd naar recente contacten tussen Water Alliance en Noord Amerikaanse clusterorganisaties. Hij gaf aan dat hun inspanningen om met diverse Noord Amerikaanse clusters een relatie op te bouwen inmiddels zijn vruchten begint af te werpen.

Goed contact met waterclusters in USA en Canada
Zo is er de laatste jaren goed contact met diverse waterclusters in de USA en Canada, zoals The Water Council in Milwaukee, de Global Akron Water Alliance in Akron, Ohio en in Canada met o.a. de WaterTap organisatie in Oregon. Dean Amhaus, president en CEO van The Watercouncil ondersteepte dit groeiende contact met de Water Alliance. Mooi voorbeeld van deze inspanningen is dat het Nederlandse Berghof Membrane Technology goede zaken doet met o.a. Symphonic Water Solutions uit Wisconsin. Inmiddels hebben zij een drietal MBR installaties geleverd met name in de zuivelindustrie, zoals toegelicht door directeur Eric Wildeboer van Berghof. Volgens Molenkamp is dit precies waarom de Water Alliance graag de banden verstevigd met belangrijke clusters in de VS. Uiteindelijk doel is om bedrijven uit haar achterban met elkaar in contact te brengen ten einde business met elkaar te doen.

Een ander voorbeeld dat aandacht kreeg van Hein Molenkamp was het project rond toxische algen wat begin dit jaar ontstond in een WaterPlein setting georganiseerd door de Water Alliance i.s.m. het drinkwaterbedrijf van de stad Akron in Ohio: Lees hier de case. Jeff Bronowski, water supply bureau manager van de City of Akron vermeldde dat er inmiddels intensieve testen worden gedaan met Nederlandse monitoring van BlueLegMonitor. Uit de Waterplein meeting eind april was een Nederlands consortium gevormd met naast BlueLegMonitor ook Universiteit Amsterdam, Arcadis en Deltares. De Water Alliance haalde nog maar eens de goede banden aan met o.a. The Water Council uit Milwaukee, Wisconsin. Wat als gemoedelijk gesprek begon, groeit al snel uit tot een bijna in scene gezette kakofonie van ideeën en inspiraties met een hele grote groep van Amerikaanse en Nederlandse vrienden. Vervolgafspraken zijn dan ook snel gemaakt. Dat het Holland Business Pavilion niet alleen Amerikaanse aandacht trekt, wordt maar weer eens bewezen door de komst van een grote Koreaanse delegatie, onder leiding van de burgemeester van Daegu.

Belangstelling voor Nederlandse technologie bij het Metropolitan Water Reclamation DIstrict of Greater Chicago
Het Metropolitan Water Reclamation DIstrict of Greater Chicago ontving een delegatie van Nederlandse watertechnologie experts op de donderdagmorgen bestaande uit o.a. mensen van het NWP, Water Alliance en Brightwork. De meeting was tot stand gekomen via het Nederlands consulaat in Chicago.

Relaties bouwen gaat niet over één nacht ijs
Dat de gesprekken die op de WEFTEC in Chicago niet blijven tot een incidentele ontmoeting blijkt ook wel in de vele vervolg afspraken. Het was dan ook in een mum van tijd dat de bezoekers aan het Holland Business Pavilion door hadden dat de WaterAlliance tijdens de Amsterdam IWW/Aquatech een bustour organiseert richting de WaterCampus en dat men de geplande afspraken in Amsterdam graag zouden willen combineren met de tour naar de WaterCampus. “I will imidiatly rearange my travel schedule” riep Jean Loic Carré, directeur van Pôle Eau. Ook de Water Alliance is van het bouwen van duurzame relaties en legt i.s.m. het Consulaat in Chicago alvast een claim op een goed plekje voor de WEFTEC van 2016 in New Orleans. Dus “thank you all, and we’ll see you in New Orleans next year!” .