Speeddaten naar water-oplossingen

Op vrijdag 20 oktober vond bij Wetsus, op WaterCampus Leeuwarden, de ‘Brain Hurricane’ plaats, een onderdeel van het internationale evenement Wetskills. Maar liefst 23 watertechnologie-studenten kwamen in het kader van de Amsterdam International Water Week (AIWW) van 19 oktober tot en met 2 november 2017 naar Nederland om gedurende een week te werken aan probleemstellingen van concrete marktpartijen, zoals waterschappen en waterbedrijven. In dat kader vond in Leeuwarden een Brain Hurricane plaats, waarbij de teams onder leiding van experts uit het veld probeerden originele oplossingen te bedenken.

Road trip door Nederlandse Delta

De studenten kwamen onder andere uit Oman, Egypte, India, Kirgizië, Honduras, Israël, Zuid-Afrika, en Indonesië. Op 19 oktober begon de Challenge met een road trip door de Nederlandse delta. Deze tour begon in Amsterdam en ging via onder andere Heerhugowaard, Leeuwarden, Zwolle en Utrecht naar Rotterdam.

In Leeuwarden kreeg men voorafgaand aan de Brain Hurricane bij Wetsus een uitvoerige rondleiding over de gehele WaterCampus, waarbij men onder andere op bezoek ging bij de Water Alliance en het Waterapplicatiecentrum.

Hein Molenkamp van de Water Alliance ontving de groep in het business Centre Johannes de Doper en gaf een toelichting op het WaterCampus innovatie ecosysteem.

Uiteenlopende probleemstellingen

Tijdens de Brain Hurricane werden de studenten door experts uit het veld uitgedaagd met kritische vragen en gestimuleerd om vooral out-of-the-box te denken. Op deze manier werden de probleemstellingen bestudeerd van onder andere het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (Noord Holland), het Zuid-Hollandse valorisatieprogramma VP Delta, het Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waternet (Amsterdam), de provincie Flevoland en van Wetskills zelf.
De problemen waren zeer uiteenlopend; van het stimuleren van een sterker milieubewustzijn bij burgers, tot het ontwikkelen van een innovatieve vismigratie-doorgang en van het verwerken van afvalwater bij festivals tot het voorkomen van vervuiling van de stadsmeren bij de Indiase stad Ahmedebad.

Presentatie oplossingen

Binnenkort presenteren de teams hun oplossingen tijdens een grote finale tijdens de kick-off bijeenkomst van Young-AIWW (een speciaal programma voor jongeren tijdens de AIWW, red.), op 30 oktober, tijdens de Amsterdam International Water Week.