Veelbelovende onderzoeksresultaten innovatie ‘Concentrating Milk’

In januari 2017 won Wafilin Systems de WIS Award (Water Alliance Innovation Stimulation Award) met de innovatie ‘Concentrating Milk’. De vinding maakt het mogelijk om middels een compact ontwateringssysteem achter een melkrobot rauwe melk in te dikken. Tijdens het symposium over ‘Indikken van melk op de boerderij’, dat werd gehouden tijdens de Dutch Agri Food Week op 19 oktober op de Dairy Campus te Leeuwarden, werden de eerste onderzoeksresultaten, het concept en de benodigde vervolgstappen nader besproken met genodigden.

Jos van Dalfsen van Wafilin Systems

Voordelen voor melkveehouder én zuivelverwerkers

Sinds september 2015 werken Wafilin Systems, CEW (Centre of Expertise Watertechnology), Dairy Campus, Ecolab en DOC Kaas samen aan het Fryslân Fernijt project ‘Indikken van melk op de boerderij’. Uit onderzoek blijkt dat het indikken van rauwe melk decentraal, op de boerderij, van toegevoegde waarde in de zuivelketen kan zijn met zowel voordelen voor de melkveehouder als voor de zuivelverwerkende industrie. Door water voor een groot deel al op de boerderij aan de melk te onttrekken vermindert energieverbruik, transport en daarmee de CO2- uitstoot en de kostprijs per kilogram eindproduct. Tevens wordt het hergebruik van water mogelijk.

Kwaliteit blijft behouden

Het eerste jaar van het onderzoek stond in het teken van het scheiden van water uit de rauwe melk, waarbij de kwaliteit van beide producten behouden moest blijven. Inmiddels draait het project alweer een driekwart jaar in de praktijk, achter de melkrobot op de Dairy Campus in Leeuwarden. De resultaten zijn veelbelovend, de kwaliteit van de melk blijft behouden. Tot nu toe leek het indikken van melk op de boerderij een lastig te nemen horde. De partners denken daar met de ontwikkelde technologie verandering in te kunnen brengen.

Tijdens het symposium werden de meest recente resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Zo werd aangetoond dat bijvoorbeeld de vetbollen in de melk in tact blijven en niet beschadigen, iets wat lastig bleek in eerdere onderzoeken. Ook het kiemgetal, een belangrijke parameter, blijven ruim onder de grenswaarden.

In de pauze kregen de genodigden een demonstratie van het systeem en na een paneldiscussie over ‘indikken in de praktijk’ konden de gasten zich te goed doen aan de eerste producten afkomstig uit ingedikte melk: een biertje gebrouwen met het restwater uit melk en kaasblokjes gemaakt uit de ingedikte melk.

Bier gemaakt met restwater van ingedikte melk