Samen groeien in medische diagnostiek en energietransitie

Demcon neemt specialist in fluid handling Convergence Industry over

Technologieontwikkelaar en -producent Demcon heeft Convergence Industry, specialist in het ontwikkelen van maatwerksystemen voor vloeistoffen en gassen, overgenomen. Onder de vleugels van Demcon kan Convergence verder groeien met de ontwikkeling van high-tech systemen voor fluid handling en klanten nog beter bedienen. Met Convergence’s expertise van microfluïdica versterkt Demcon zich in energietechnologie en life sciences & health.

In 2010 startte Convergence Industry in Enschede als spin-off van de Universiteit Twente (UT) met de ontwikkeling van testsystemen voor vloeistoffen en gassen. De eerste toepassing lag in membraanfiltratie voor bijvoorbeeld waterzuivering. Convergence bouwde destijds testsystemen voor het karakteriseren van membranen. Andere toepassingen liggen in gasscheidingsinstallaties, lektesters, doseermachines en kleine pilot-procesinstallaties.

Complexe systemen

Convergence heeft in de loop der jaren tal van complexe testoplossingen ontwikkeld. “Vaak kleinschalige systemen”, vertelt oprichter en CTO Felix Broens. “In 12 jaar zijn wij uitgegroeid tot een specialist in precisie fluid handling. We hebben veel domeinkennis vergaard en expertise opgebouwd in de vereiste regelgeving; denk aan CE-certificering, explosieveiligheid en hygiënisch ontwerp voor de foodsector. Onze apparaten worden vooral gebruikt in laboratoria, ook voor wetenschappelijk onderzoek of medische diagnostiek, en daarnaast in installaties en fabrieken. We hebben daarvoor een mooi internationaal klantenbestand.” De apparaten van Convergence onderscheiden zich door hun design en bedieningsgemak. Het bedrijf telt zo’n veertig medewerkers en heeft naast Enschede sinds drie jaar ook een locatie in Delft.

Partner voor groei

Broens was al enkele jaren op zoek naar een partner om het bedrijf verder te laten groeien. “Voor productontwikkeling heeft ons relatief kleine team niet alle expertises en competenties in huis. We merkten dat klanten meer volume en ontwikkelkracht van ons verwachtten.” Op projectbasis werkte Convergence daarom al samen met Demcon. “De eerste keer was zeven jaar geleden voor een grote opdracht van een medisch-technologisch bedrijf. Wij hebben nog een functioneel model voor een testapparaat gemaakt en Demcon heeft dat toen verder uitgewerkt. Wij hadden er destijds de menskracht niet voor en ook ontbrak de benodigde ISO-certificering. Enkele gezamenlijke projecten verder zijn we in gesprek gegaan, met als uitkomst dat Convergence is toegevoegd aan de Demcon groep.

Complementair

De twee ondernemingen zijn complementair, verklaart Edwin Gerritsen, business developerbij Demcon. “In gezamenlijke projecten hebben we Convergence leren kennen als een zeer competente partij voor fluid handling. Wij ontwikkelen bijvoorbeeld technologie voor in-vitro diagnostiek, om patiënten snel en efficiënt ter plekke te kunnen testen. Zij kunnen daarvoor hun kennis van microfluïdische testsystemen inbrengen. Omgekeerd, met de expertise en faciliteiten van Demcon production, stellen wij Convergence in staat om grotere serie-opdrachten aan te nemen. Samen kunnen we grote projecten voor ontwikkeling van maatwerksystemen uitvoeren en met een totaalpakket klanten efficiënter bedienen. En bij hun internationale klanten liggen ook kansen voor ons.”

Ambities

Het samengaan van Convergence met Demcon past bij de ambities van Broens. “Ik kan nu meer tijd besteden aan de groei van het bedrijf en verder kijken naar andere markten, bijvoorbeeld naar brandstofcellen.” Dat past bij de ambities van Demcon op energiegebied, reageert Gerritsen. “Vorig jaar zijn wij gestart met Demcon energy systems, om technologie voor de energietransitie te ontwikkelen. Convergence kan ook aansluiten bij een andere recente overname, Demcon Suster, dat met onderzoek en procesontwikkeling bijdraagt aan vergroening van de procesindustrie.”

Ondernemerschap

Dennis Schipper, CEO van Demcon, is blij met de toevoeging van Convergence aan de Demcon group. “Het is net als Demcon een spin-off van de UT; dat schept een band. Ik waardeer het ondernemerschap waarmee Convergence is uitgebouwd tot een internationaal aansprekend bedrijf. Ook technologisch past het bedrijf goed bij ons. Het is geen toeval dat we met Suster en Convergence in korte tijd twee bedrijven in de chemie en procestechnologie hebben toegevoegd. Met die mooie uitbreiding van de expertises binnen Demcon kunnen we onze ambities voor bijvoorbeeld de energietransitie en in de life sciences & health versneld waarmaken. Samen met beide bedrijven willen we in deze markten nog meer waarde creëren.”

Over Demcon

Demcon (1.000 medewerkers) ontwikkelt, produceert en levert technologie en innovatieve producten. De Demcon group heeft locaties in Best, Delft, Enschede, Groningen, Maastricht, Münster (D), Tokio (Japan) en Singapore. De onderneming is ontstaan vanuit de passie van de oprichters voor het combineren van creativiteit en technische vaardigheden gericht op het oplossen van complexe vraagstukken. Deze vraagstukken zijn van technologische en maatschappelijke aard en hebben veelal direct of indirect invloed op mensen en hun leefwereld. Of het nu gaat om medische oplossingen, systemen die onze veiligheid bewaken of duurzame innovaties voor thema’s als water en energie, Demcon draagt bij – voor huidige en toekomstige generaties. Naast het ontwikkelen van technische oplossingen zet Demcon in op het stimuleren van ondernemerschap en het investeren in talent en onderwijs.

Bron: Convergence