Samotics wint contract van €12M om realtime energie-efficiëntie en productiviteit te verhogen bij Yorkshire Water

Het Nederlandse technologiebedrijf Samotics, leverancier van realtime analytics om industriële energie-efficiëntie en productiviteit te verhogen, is door Yorkshire Water geselecteerd als exclusieve leverancier tot ten minste 2025, in een gewonnen contract van zo’n 12 miljoen euro (10 miljoen Britse ponden).

De overeenkomst maakt deel uit van het Dynamic Maintenance-programma van Yorkshire Water. Samotics won de aanbesteding voor het leveren van een systeem gebaseerd op analyse van elektrische signalen (ESA). Deze technologie wint snel terrein binnen de waterindustrie,  omdat het de mogelijkheid biedt om hoogwaardige inzichten te leveren op het gebied van gezondheid en prestaties van pompen – zelfs als deze zich onder water bevinden. Doordat stroom- en spanningssignalen via sensoren geplaatst in schakelkasten worden opgehaald, hoeft er op de pomp zelf geen extra apparatuur geïnstalleerd te worden.

De opdracht is gericht op het optimaliseren van Yorkshire Water’s rioleringsnetwerk. Ook zoekt het bedrijf naar bescherming en optimalisering van risicovolle grootverbruikers, die doorgaans moeilijk en tegen hoge kosten te monitoren zijn met conventionele technieken. Om aan deze vereiste te voldoen, zal Samotics onder andere gebruik maken van een functionaliteit die automatisch vroegtijdige tekenen van verstopping detecteert om vervuilingsincidenten en schade aan pompen te voorkomen.

Competitief proces

Yorkshire Water selecteerde na een competitief proces Samotics als enige leverancier. De wereldwijde koploper in het analyseren van elektrische signalen zal daarom in de komende jaren het volledige rioleringsnetwerk, bestaande uit meer dan 1.000 stations die dienst doen voor 5,2 miljoen klanten en 140.000 bedrijven, continu monitoren. Het initiële contract heeft een looptijd van 36 maanden, met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens 24 maanden.

Samotics gaat met haar service SAM4 Energy ook een essentiële bijdrage leveren aan de duurzaamheidsstrategie van Yorkshire Water, door geautomatiseerd inzicht te bieden in de energie-efficiëntie van de gemonitorde pompen en andere kritische machines. Dit sluit aan bij Yorkshire Water’s doel om het elektriciteitsverbruik tegen 2030 met 28% te verminderen. Door de inzichten van Samotics te gebruiken om operationele processen te optimaliseren, kunnen energieverspilling en CO2-emissies met 15% worden teruggedrongen.

Matt Armitage, business transformation lead – dynamic asset maintenance, bij Yorkshire Water: “We hebben Samotics gekozen als onze enige leverancier voor ESA-technologie voor de komende jaren, omdat ze sterke prestaties hebben laten zien in de waterindustrie en het enige bedrijf zijn dat deze technologie op schaal kan leveren”.

Jasper Hoogeweegen, chief executive officer bij Samotics: “Onze technologie biedt veel meerwaarde binnen de waterindustrie en we zijn verheugd dat Yorkshire Water Samotics heeft geselecteerd om dit potentieel op grote schaal te realiseren. Onze SAM4 oplossingen zullen Yorkshire Water helpen om een betrouwbare service te leveren aan haar klanten, terwijl de kosten en de impact op het milieu worden verminderd.”

Voor meer informatie over de ESA-technologie van Samotics kunt u terecht op de website.

Bron: Samotics