Marktkansen voor maak-industrie

We schreven er in WaterProof al bij herhaling over: de impact van de bloeiende watertechnologie-sector voor het MKB. En die impact kan substantieel zijn. Een mooi voorbeeld is het bedrijf BW Products BV uit Sneek, dat een ‘mooi huwelijk’ bewerkstelligde tussen watertechnologie en de maakindustrie. We spraken met enkele betrokkenen.

Water en metaal gaan heel goed samen

BW Products, lid van de Water Alliance, is een bijzonder bedrijf. Ondernemer Hans Wouters ontwikkelt met zijn team slimme waterzuiveringsinstallaties en weet deze producten ook aardig in de markt te zetten. “Wij concentreren ons op het ontwerpen, ontwikkelen, standaardiseren, optimaliseren en de verkoop”, vertelt directeur Hans Wouters. “Voor het bouwen van de installaties zoeken wij nadrukkelijk samenwerking met machinefabrieken, RVS-specialisten en contractors. Liefst in de buurt, zodat we korte lijnen hebben. Het lidmaatschap van de Water Alliance maakt dat gemakkelijker, want zo komen we die partijen vaker tegen.”

Een voorbeeld van een dergelijke samenwerking was een groot project in Limburg. Voor de rioolwaterzuivering bij Wijlre (Zuid Limburg, red.) was een polijstingsinstallatie nodig voor stikstof- en fosfaatverwijdering. Daar moesten twintig RVS-reactoren voor gebouwd worden en de levertijd was daarbij cruciaal. Omdat BW Products in korte tijd kon leveren haalden ze de opdracht binnen. “We schakelden meerdere partners in”, legt Wouters uit. “Metaalbedrijven Kuipers in Woudsend, VConsyst uit Gorredijk en Westra uit Elahuizen gingen keihard aan de slag, terwijl Ares in Heerenveen tekende voor de besturingsinstallatie. Een mooi voorbeeld van hoe je met vereende krachten opdrachten kunt binnenhalen en tot een goed einde kunt brengen.”

“Ik ben heel positief over de samenwerking bij dit project”, zegt directeur Renze Westra van Westra B.V. Roestvaststaal Industrie, die bij het project verantwoordelijk was voor het produceren van tien van de twintig benodigde zandfilters. “Niet alleen de samenwerking met BW Products was geweldig, maar ook die met andere maakbedrijven in de regio. Het is een goede stap voor de toekomst dat niet alleen de watertechnologische kennis op het gebied van uitvinden en engineering in Friesland en vooral Leeuwarden aanwezig is, maar dat het samengaat met de in de regio aanwezige kennis en kunde op het fabricatievlak.“

Ook Mike de Jager van VConsyst Metaalwerken B.V. hecht veel waarde aan de samenwerking met BW Products. De Jager: “We kunnen snel schakelen en hebben korte lijntjes met ze. We hebben dan inmiddels ook al veel meer projecten samen gedaan. Met het project in Wijlre als voorbeeld, denk ik dat we in twee maanden tijd een prachtig resultaat hebben bereikt. Je kunt wel nagaan dat we blij zijn met opdrachten als deze.”