Mannen van Staal in joint venture met watertechnologiebedrijf DWP

Het Leeuwarder bedrijf Dutch Water Partners (DWP) heeft samen met plaatsgenoot Mannen van Staal de joint venture Dutch Steel Profiles opgericht. Met het bedrijf wil men inspelen op de vraag naar geprefabriceerde watertanks en drinkwaterzuiveringssystemen. Een eerste pilot is gepland in Ghana, waar het Ghanese bedrijf Kingdom Waters belangstelling heeft getoond. DWP en de organisatie Aqua for All tekenden vandaag een intentieverklaring, met als doel die productie en levering van geprefabriceerde drinkwater zuiveringssystemen aan Ghana gefinancierd te krijgen. Dat alles gebeurde tijdens het evenement WaterLink, waarmee organisator Water Alliance haar vijfjarige bestaan vierde in het WTC Leeuwarden. Een evenement dat in het teken stond van ‘anders denken’. Tijdens dit evenement won het Leeuwarder bedrijf Hydrowashr de Water Alliance Innovation Stimulation Award (WIS) 2015.

De joint venture Dutch Steel Profiles is een mooi voorbeeld van de synergie die de Water Alliance graag ziet ontstaan tussen watertechnologiebedrijven en maakindustrie in en om de WaterCampus. De vraag naar geprefabriceerde systemen kwam recent van het Ghanese bedrijf Kingdom Waters. Dit bedrijf verkoopt water en heeft behoefte aan betrouwbare opslagtanks, gecombineerd met een betrouwbare zuiveringstechniek. Dutch Steel Profiles kan dit leveren, met name ook met behulp van de kennis en faciliteiten bij Mannen van Staal.
Concreet gaat Dutch Steel Profiles flexibele golfplaten tanks bouwen, die met name in ontwikkelingslanden kunnen helpen om drinkwater veilig en flexibel op plekken te krijgen waar het nu nog niet is. Dat gaat men doen onder de naam ‘Water Guard’. “Maar de tanks kennen veel meer toepassingen”, aldus Theunis Bakker, directeur van Mannen van Staal. “Wij merken een brede vraag vanuit de markt. Niet alleen in Afrika is een enorme behoefte; ook een bedrijf als NPI in Tzummarum, die al een goede relatie van ons was, heeft ons gevraagd om die tanks te produceren.”

In totaal vergen de ambities van Dutch Steel Profiles een investering van circa 1,6 miljoen euro. De verwachting is om enkele honderden tot duizend tanks per jaar op te leveren. Financiering van dat bedrag is nog niet volledig rond, maar gelet op de groeiende vraag zijn de initiatiefnemers optimistisch over de haalbaarheid. “We zijn nu al een pilot-systeem aan het bouwen”, stelt Peter Bulsing van DWP. “En er is vraag. De intentieverklaring van Aqua for All is voor ons van groot belang, omdat zij verstand hebben van dit soort projecten en een groot netwerk hebben, waaruit de noodzakelijke funding kan komen.”
Dick Bouman van Water for All zegt verheugd te zijn over de samenwerking. “Door de betrokkenheid van een betrouwbare Ghanese ondernemer, die zijn sporen al heeft verdiend en die de markt kent, wordt continuïteit beter gewaarborgd.” Of de organisatie zelf ook geld uittrekt voor de (vaak moeilijke) pilotfase kon men nog niet zeggen.

De Water Alliance Innovation Stimulation Award (WIS) ging zoals gezegd naar Hydrowashr uit Leeuwarden. Een innovatie waarmee bij toiletbezoek handen met een vooruitstrevende techniek zowel gereinigd als gedroogd worden. En dat in korte tijd, zodat het tegelijkertijd energiezuinig is en weinig water verbruikt. Juryvoorzitter Cees Buisman (CEO Wetsus) liet weten onder de indruk te zijn van de koppeling van functionaliteit en design en noemde ontwerper en directeur Jan Melein daarom de Steve Jobs van de watertechnologiesector. Namens het bedrijf nam Tineke Willems de prijs in ontvangst omdat Melein in verband met een beurs in Den Bosch niet aanwezig kon zijn. Telefonisch gaf hij aan erg blij te zijn. “Deze prijs komt op het juiste moment, want we zijn er nu klaar voor om de commerciële markt op te gaan. Het is mooi dat we met deze prijs vertrouwen en heel veel promotionele ondersteuning krijgen.” Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar won het Sneker bedrijf BlueLeg Monitor.

Organisator Water Alliance kijkt tevreden terug op het evenement. Directeur Hein Molenkamp: “Er is niets leuker dan midden in een branche te staan waar veel gebeurt, waar beweging is en waar mooie samenwerkingsverbanden tot stand komen. Dat wij daar met een evenement als WaterLink een stevige bijdrage aan kunnen leveren is zeer inspirerend.”