Europese Waterconferentie 2016 komt naar waterhoofdstad

Logo Gemeente LeeuwardenDe Europese Commissie heeft Leeuwarden verkozen tot gastheer van de jaarlijkse conferentie van het Europees Innovatiepartnerschap Water, deze zal plaatsvinden op 10 februari 2016. De tegenkandidaten waren Madrid, Lund, Berlin en Valetta (Malta).

Leeuwarden scoorde het hoogst op bijna alle criteria voor de selectie als gaststad en conferentiepartner, zoals sterke institutionele en particuliere sector betrokkenheid, evenals synergieën met lopende EU-onderzoek en innovatie projecten bij Wetsus. Ook wees de Europese Commissie op de officiële erkenning als ‘innovatieve stad’ in het UN Global Compact Cities programma en op de unieke structuur van WaterCampus Leeuwarden met de nauwe samenwerking tussen de watertechnologie bedrijven, kenniscentra en overheden.

Deelnemers van de EIP Water Conferentie zullen op 10 februari 2016 nader kunnen kennismaken met deze unieke kenmerken van Leeuwarden. Ook zal een reeks side events en bezoeken georganiseerd worden, naar demosites en innovatieve projecten, waaronder de research pilot Blue Energy van Redstack op de Afsluitdijk en de projecten Waterschoon en ziekenhuis afvalwater demosite Antonius in Sneek.

Wethouder gemeente Leeuwarden Henk Deinum: “Dit is een duidelijke erkenning van de rol die Leeuwarden en de WaterCampus in Europa spelen. In Fryslân hebben we een unieke infrastructuur op het gebied van watertechnologie. Uitstekende onderzoeksfaciliteiten, demosites en natuurlijk Wetsus werken als magneet voor bedrijven en kennisinstellingen om met Leeuwarden samen te werken. Met de komst van deze conferentie kunnen we WaterCampus Leeuwarden nog beter op de kaart zetten.”

Gedeputeerde provincie Fryslân Sander de Rouwe: “De WaterCampus Leeuwarden ontwikkelt zich echt tot een begrip. Watertechnologie is een speerpunt van de regionale specialisatie van Noord-Nederland en biedt kansen voor de regio. Het is van groot belang om dit watercluster verder te ondersteunen met behulp van de Europese structuurfondsen. Zo worden de resultaten van onderzoek en ontwikkeling ook vertaald in economische groei en werkgelegenheid binnen de regio.”