Innovatieve radar van SenZ2 goed ontvangen op IFAT 2018

De wereldwijde introductie van de eerste volledig draadloze radar niveau meter is zeer succesvol geweest. SenZ2 heeft in Munchen haar innovatie getoond aan de 140.000 internationale bezoekers van de IFAT 2018, de grootste Environmental Technology beurs van de wereld. Dit heeft SenZ2 op een ludieke wijze gedaan door bezoekers heerlijke koude limonade en water te laten tappen en tegelijkertijd het niveau op de mm nauwkeurig te meten en te monitoren met de nieuwe draadloze radar. In totaal is er in 5 dagen op de beurs 86,23 liter getapt waarvan 51,30 liter limonade en 34,93 liter water.

Volledig op batterijen

Bijzonder aan deze meet-opstelling is dat de radar volledig op batterijen werkt, de data draadloos verstuurd wordt via het telecomnetwerk en de radar-metingen door het deksel van de tap worden gedaan. Hiermee werd ook direct een van de belangrijkste applicaties van deze radar sensor gedemonstreerd. De Wireless Level Radar van SenZ2 kan namelijk bovenop elk kunststof vat, IBC, tank of silo geplaatst worden om vervolgens de vulgraad aan de binnenzijde op mm niveau te bepalen. De radar signalen gaan namelijk door het kunststof heen. Installeren is hiermee een fluitje van een cent, er hoeft immers geen gat geboord te worden of infrastructuur aangelegd. Het belangrijkste voordeel is dat de sensor ook absoluut niet in aanraking komt met de inhoud van het vat, de tank of de IBC waardoor zowel veiligheid als hygiëne ten alle tijde gewaarborgd blijven.

Oppervlaktewater, afvalwater en grondwater

Naast deze toepassing op voorraden met chemicaliën en chemie-doseerinstallaties voor waterbehandeling kan de sensor uiteraard ook erg goed worden ingezet bij het monitoren van waterniveaus in oppervlaktewater, afvalwater en grondwater. Doordat de sensor volledig waterdicht is en verpakt is in een kleine robuuste behuizing kan deze overal worden opgehangen, zelfs in riolen. Zeker op plaatsen waar het lastig is om infrastructuur aan te brengen kan deze volledig autonome radar een uitkomst bieden om toch zeer betrouwbare en nauwkeurige metingen te doen.

Naast concrete interesse en positieve feedback van potentiële eindgebruikers heeft SenZ2 tijdens de IFAT ook op veel interesse kunnen rekenen van collega  fabrikanten van sensor- en procesinstrumentatie. Met name het feit dat SenZ2 als eerste partij het voor elkaar heeft gekregen hoge kwaliteit radar metingen beschikbaar te maken voor een hele brede gebruikersgroep, blijkt voor veel partijen in deze markt een grote stap voorwaarts. Iedereen kan deze radar per slot van rekening zelf installeren en configureren vanaf laptop of smartphone zonder extra apparatuur of lastige installatie. Dit noemt SenZ2: “RADAR made simpel”.

SenZ2 was door de IFAT 2018 uitgenodigd om deel te nemen aan het Innovatiegedeelte van de beurs: Experience.Science.Future. De IFAt organisatie heeft hier ook 3 innovatie uitgelicht en een korte video over gemaakt, waaronder SenZ2 (de derde).