Bubble Barrier Harlingen helpt kustlijn Harlingen schoon te houden

In 2024 implementeerde The Great Bubble Barrier een nieuwe Bubble Barrier in Harlingen, Friesland. Het systeem voorkomt dat plastic vervuiling in het door UNESCO beschermde Waddenzee stroomt. Deze Bubble Barrier werd geimplementeerd met steun van de Gemeente Harlingen, Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat, Harlingen Haven, Gemeente Leeuwarden en Gemeente Waadhoeke. Het project wordt gesponsord door het Waddenfonds, als onderdeel van hun missie om de Waddenzee te beschermen.

Plasticvervuiling blijft een ernstige bedreiging vormen voor ecosystemen over de hele wereld.

De Waddenzee is een van de laatst overgebleven grootschalige, intergetijdenecosystemen waar natuurlijke processen grotendeels ongestoord blijven functioneren. Het gebied is de thuisbasis van talrijke plant- en diersoorten, waaronder zeezoogdieren zoals de gewone zeehond, grijze zeehond en bruinvis.

Als enige zeehaven van Friesland is Harlingen de toegangspoort tot de Waddenzee. Bubble Barrier Harlingen zal de eerste Bubble Barrier zijn die plasticvervuiling tegenhoudt en voorkomt dat het in de Waddenzee stroomt, en zal helpen om de kustlijn van Harlingen schoon te houden.


Lees meer op de website van The Great Bubble Barrier