Bifipro®-installatie nu ook in Belgische zorg in gebruik

Holland_Water_logo-NIEUWHet enkele jaren geleden gebouwde Az Damiaan Ziekenhuis in Oostende heeft als eerste organisatie in de Belgische zorgsector gekozen voor de Bifipro®-installatie voor de bestrijding van Legionella. Het ziekenhuis presenteert het Nederlandse systeem aanstaande maandag (18 mei) aan de Belgische media.

Hoewel het systeem zich in Nederland al ruimschoots had bewezen (inmiddels zijn meer dan 280 systemen operationeel), werd de Bifipro® pas vorig jaar in België officieel toegelaten als systeem tegen Legionellabesmetting. Dat gebeurde na een evaluatie van een langdurig en door de Belgische overheid goedgekeurd proefproject. Sindsdien mag het systeem in België in alle openbare gebouwen worden toegepast, ook preventief.

‘Patiëntveiligheid’
“Ons hoofddoel ligt bij de patiëntveiligheid”, laat Az Damiaan weten. “Het vrijwaren van Legionella en andere bacteriën in het drinkwater is een belangrijk aandachtspunt in ons ziekenhuis. Het systeem van Holland Water past volledig bij de integratie van duurzame en innovatieve processen in ons nieuwbouwziekenhuis.” Daarnaast streeft Az Damiaan naar kostenefficiënte oplossingen om de zorg van de patiënt maximaal te bewaren en zelfs te verhogen. “Dit project leidt ook naar een groot voordeel op het vlak van energiekosten”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

‘Ook op kosten besparen’
“Natuurlijk was de keuze van Az Damiaan voor ons systeem, na de toelating ervan in België vorig jaar, voor ons bedrijf goed nieuws”, zegt directeur Leo de Zeeuw van Holland Water in Driebergen. “Maar het is ook goed nieuws en een voorbeeld voor de gehele Belgische zorgsector. In België zijn namelijk nog veel zorgtehuizen, ziekenhuizen en bejaardenoorden, maar ook hotels, vakantieparken en kantoorcomplexen, die niet adequaat zijn beschermd tegen Legionella”, aldus De Zeeuw. “Ook wordt veel energie en geld verkwist door het op onnodig hoge temperatuur houden van het warme water. Met de Bifipro® kan naast de Legionellabestrijding ook sterk op water en energie en daarmee op kosten worden bespaard.’