Finale oplossing voor stank uit de riolering

Succesvolle geurbestrijding in de gemeente Ede

Geuroverlast, je zal er maar mee te maken hebben. Incidenteel is het nog te overkomen, maar zodra de geur zichvoor persbericht geuroverlast continue opdringt, wordt het een ander verhaal. Zeker als het een rioleringslucht betreft, daar wordt je niet vrolijk van.
Er zijn situaties bekend waarin bewoners op mooie zomerdagen, vanwege de stanklucht, niet in de tuin kunnen zitten als de wind verkeerd staat. Of een camping in de buurt van een rioolgemaal, waarbij de recreanten klagen over stank. Uit onderzoek van TNO uit 1998 blijkt dat riolering de grootste bron van geurhinder is. De verantwoordelijkheid om deze geurhinder te verminderen ligt hoofdzakelijk bij provincies en gemeenten. Evaluatie toont echter aan dat doelstellingen landelijk gezien nog niet worden gehaald.

Nieuwe aanpak
Gemeente Ede beschikt over meerdere probleemgebieden met structurele geurhinder. Zo ondervinden bijvoorbeeld de inwoners aan de Nieuwe Kazernelaan regelmatig geurhinder vanuit de riolering. De gemeente gaat samen met a Blue World Company en ARCADIS de uitdaging aan volgens een nieuwe aanpak. Een aanpak waarbij naast geurbestrijding ook veilig werken en levensduurverlenging van de installaties en leidingen centraal staan. Het resultaat van deze aanpak mag er zijn, de emissie is in de testperiode terug gebracht tot een acceptabel niveau.

Oplossing uit een fles
In afvalwater, met een lange verblijftijd in riolering en/of waterzuiveringsinstallatie, ontstaan sulfiden – ook wel bekend als H2S . Zoals voor velen bekend ontstaat H2S doorgaans in een persleiding, waarna het in gasvorm als emissie in het vrij vervalriool terecht komt. Hier kan H2S niet alleen leiden tot aantasting van afzonderlijke cementgebonden objecten, maar ook tot ernstige geuroverlast en in sommige gevallen zelfs tot een gevaar voor de volksgezondheid.

Om stankoverlast vanuit de riolering tegen te gaan is een breed scala aan oplossingen beschikbaar op de markt. De uitdaging zit hem dan ook in het vinden van de meest geschikte oplossing. In praktijk wordt vaak gekozen voor geurmaskeerders, luchtwassers, het afdekken van objecten of het toepassen van actiefkool- en/of compostfilters. Gemeente Ede heeft gekozen voor een oplossing uit een fles, de vloeistof BM500. Een kostentechnisch interessante oplossing zonder ethische bezwaren. BM500 is ontwikkeld om de vorming van H2S, methaan en zwavel tegen te gaan. Na toevoeging brengt het de H2S -concentratie in het afvalwater in minder dan een uur terug naar bijna 0 PPM.

Meer zuurstof, minder geur
BM500 is een innovatief industrieel middel dat niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid en volledig biologisch afbreekbaar. BM500 is moeilijk te vergelijken met andere bestaande producten, zowel qua samenstelling als qua eigenschappen. De eigenschappen van het middel zorgen voor een directe geurverwijdering. Zodra het in contact komt met de watermoleculen start een biologisch proces van omzetting van een anaërobe situatie naar een gezonde aërobe situatie. BM500 bestaat uit volkomen natuurlijke producten, is veilig voor de huid, bevat geen parfum, kleurstoffen of peroxide en is onschadelijk voor dieren en het milieu. De vloeistof is pH neutraal en kan dus worden gesproeid of gemengd met geur producerend afvalwater. Door de eliminatie van H2S -gas, of beter nog door het voorkomen van het ontstaan van H2S, behoort de hinderlijke ‘rotte eierengeur’ tot het verleden. BM500 is overigens ook geschikt voor vast organisch afval.

Praktijktest
BM500 is met succes toegepast in de riolering aan de Nieuwe Kazernelaan / N224 Arnhemseweg. Gedurende de periode oktober – november 2014 is BM500 toegevoegd aan het afvalwater, in het rioolgemaal Zuid Ginkel aan de N224 Arnhemseweg. De dosering BM500 is afgestemd op het aanwezige debiet, de afvalwatersamenstelling en de H2S-concentratie nabij het lozingspunt. Daartoe is in eerste instantie de 0-situatie bepaald door gedurende een bepaalde periode de H2S-concentratie te meten nabij het lozingspunt, zonder de dosering van BM500.
Na het vaststellen van de juiste benodigde hoeveelheid BM500 is gestart met de dosering. Het effect hiervan was vrijwel direct zichtbaar op de aanwezige H2S-concentratie. Tijdens de 2e meetperiode is een verwijderingsrendement bereikt van 97%, waarbij de gemiddelde H2S-concentratie is teruggebracht van 60 PPM naar 2 PPM. Hiertoe was een dosering BM500 benodigd van 1:3000. Oftewel: aan elke m3 afvalwater is circa 300 ml BM500 toegevoegd.

Veelbelovend middel
BM500 is een prima middel gebleken om de rioleringsgeur te bestrijden. De H2S-concentraties zijn duidelijk teruggebracht naar acceptabele waarden waardoor de meldingen van stankklachten aanzienlijk zijn verminderd. BM500 lijkt dan ook een geschikt middel te zijn voor gemeente Ede voor geurbestrijding en het zorgen voor een gezonde en veilige werk- en woonomgeving.