Beursperikelen – succesverhalen en leermomenten tijdens Innovatiestraat

Met de publieke belangstelling voor de beurs Aqua Nederland, die op 19,20 en 21 maart in Gorinchem werd gehouden zat het wel goed, getuige alleen al de overvolle parkeerterreinen. Maar, hoe kijken de leden van de Water Alliance terug op het evenement? Een flink aantal van die leden bevolkte tijdens de beurs met een eigen stand ‘de Innovatiestraat’; een initiatief waarmee de Water Alliance interessante vernieuwingen extra onder de aandacht wilde brengen. Een kort rondje langs de velden.

Zichtbaarheid en herkenbaarheid

Yme Flapper, product developer bij Cellvation is positief. Het bedrijf kon op deze beurs niet ontbreken, zo zegt hij, al was het maar omdat de onderneming precies een jaar geleden op dezelfde plaats werd opgericht, door KNN Cellulose en CirTec. Cellvation heeft het afgelopen jaar al aardig wat publiciteit mogen ontvangen, maar dat is ook hard nodig, aldus de productontwikkelaar. “Wat wij doen is wc-papier (cellulose, red.) terugwinnen uit rioolwater en het vervolgens opwerken en als hoogwaardige grondstof leveren aan de markt. De hoogwaardige grondstof (Recell, red.) wordt al volop aan de markt geleverd en in verschillende producten toegepast. Denk hierbij aan de asfaltindustrie, de bouw en de chemische industrie. Zichtbaarheid en bekendheid zijn daarbij zeer belangrijk en dat is ook ons belangrijkste doel op deze beurs. We hebben over belangstelling bij onze stand niet te klagen en houden dus wel een goed gevoel over.”

Nauwe samenwerking aangekondigd

Brightwork Products (afgekort BW Products) van Hans Wouters kon ook tevreden zijn. Het bedrijf kondigde op de beurs een nauwe samenwerking aan met Nordic Water Benelux. Laatstgenoemde gaat onder andere het product Sand-Cycle van BW Products meenemen in haar portfolio in de Benelux. Met Sand-Cycle kunnen continue zandfilters optimaal gemonitord worden en zuiveringsprocessen geoptimaliseerd. BW Products gaat op RWZI Leeuwarden onderzoek doen aan een nieuwe technologie van Nordic Water: doekfiltratie.

Gerichtere interesse

Hydraloop, winnaar van de WIS-award 2018 en producent van vernuftige water-recycling-systemen voor kantoor en thuis, heeft de wind mee. Het bedrijf timmert internationaal aan de weg en haalt de ene prijs na de andere binnen. Data analyst Yann Valkieser (zoon van oprichter Arthur) bemenste de stand gedurende een dag en merkte dat de interesse op een technische beurs toch veel gerichter is dan op een consumentenbeurs. “Eerder stonden wij op de beurs Eigen Huis. Daar lopen veel consumenten en dat zijn voor ons eindklanten. Tijdens zo’n publieksbeurs merk je dat mensen in Nederland duurzamer willen omspringen met water en dat water niet meer als vanzelfsprekend wordt gezien. Op deze beurs is de interesse zakelijker en gerichter. Een aantal Nederlandse waterleidingbedrijven bijvoorbeeld heeft concrete belangstelling getoond om waterrecycling te gaan toepassen bij een aantal nieuwbouwprojecten.” Alle partijen hebben voordeel bij decentrale waterrecycling, zo stelt Valkieser. “De consument kan gewoon lekker blijven douchen en bespaart toch water en energie en het waterleidingbedrijf kan een beter balans vinden tussen de vraag en aanbod van water, met name in droge periodes. De vervolggesprekken met deze partijen vinden binnenkort plaats.”

Afwachten

AkaNova van ondernemer Ton Koekkoek (net als Brightwork, uit Sneek) merkte op dat een beurs dikwijls hard werken is of juist geduldig afwachten. Het bedrijf, bekend als leverancier van systemen voor decentraal afvalwater zuiveren, presenteerde in de stand een innovatie, waarmee een mini-radar niet alleen het waterpeil kan meten, maar tegelijkertijd ook nog allerlei andere data verzamelt. Dat trok zeker de nodige aandacht. “En dat is leuk, want zo was het ook bedoeld. Maar ik moet ook eerlijk zeggen: wij hadden het nog wel iets drukker willen hebben. Op zo’n beurs ben je toch ook veel tijd bezig met afwachten en kijken of je als vliegende kraai iets vangt.”

Stadgenoot en overbuurman Hans Wouters van BW Products herkende het beeld van het afwachten. Volgens hem waren het ook de seminars die de nodige aandacht van de beursvloer wegtrokken. “Er is absoluut niets mis met seminars en kennisdelen, maar het zou beter zijn als er niet zo’n overduidelijke overlap was. Daar zou ik in de toekomst wel voor zijn. Dan profiteer je van een groter publiek op de beurs.”