Water Alliance met tal van Nederlandse bedrijven naar Abu Dhabi

‘Bring in the Dutch’, zo hoor je internationaal steeds vaker roepen, als het gaat om watertechnologie. En dát laten we ons natuurlijk niet twee keer zeggen. Sterker: het is exact waar we ons als Water Alliance al flink wat jaartjes mee bezig houden; internationale matchmaking. En dat werk gaat gewoon door. Zo waren we van 15 tot en met 18 januari op de International Water Summit (IWS) in Abu Dhabi. Samen met bedrijven Flovac (Vacüum Systems), Holland Water, Witteveen + Bos, Aquastill, Isle Utilities en Hydraloop presenteerden we de WaterCampus Leeuwarden op het Smart Water Pavilion. Pitches waren er óók, en met succes. Witteveen + Bos en Hydraloop vielen met hun innovaties in de prijzen en: kregen het vervolgens érg druk. “Wat we hier in Abu Dhabi meemaken is echt overweldigend.”  Aldus Sabine Stuiver.

 

Hydraloop ontwikkelde een waterrecycling systeem dat badkamer- en wasmachine-water opvangt, reinigt en desinfecteert. Met het systeem wordt aanzienlijk minder leidingwater verbruikt doordat tot 55 procent van het totale interne leidingwater wordt hergebruikt.

Het bedrijf is aangesloten bij de Water Alliance, de Nederlandse netwerkorganisatie voor watertechnologie, gevestigd op de WaterCampus, en maakt op indrukwekkende wijze gebruik van het internationale netwerk waartoe men nu de beschikking heeft. “Na het winnen van de award ben ik voortdurend in gesprek geweest”, aldus Sabine Stuiver, sales & marketing director Hydraloop. “Ik draai volledig op adrenaline!”

‘Hier liggen kansen, maar je moet er bovenop zitten’

Ook de overige bedrijven waren goed te spreken over de beurs. Willem Gooren van Flovac  stelt: “De opzet van een gezamenlijk paviljoen was erg efficiënt. Het scheelt veel tijd en energie en ook de back up van de Water Alliance, voor wanneer we zelf even over de beursvloer willen lopen is erg prettig.” Ook Peter van der Linde van Holland Water was enthousiast. Al mag de onderlinge samenwerking voor hem nog versterkt worden en is hij realistisch als het gaat om het veroveren van de markt in het Midden-Oosten: “Hier liggen kansen, maar je moet veel geduld hebben want onderhandelingen zijn tijdrovend. En je moet er bovenop zitten. Reden dat wij bewust iemand dedicated op deze markt hebben gezet.” Hydraloop, Sabine Stuiver; “we dachten dat onze waterbespaarder in deze regio wel zou aanspreken en dat klopte helemaal! We hebben veel leads, een prachtig project én we zijn gevraagd om samen met  University of Sharjah deel te nemen  aan een competition omtrent een  prachtig project voor sustainable villa’s in Dubai. En het winnen van de Innovation Award Real Estate’ heeft ons zeker veel belangstelling opgeleverd. Kortom een hele goede beurs en veelbelovende leads.”

Ook voor de niet aanwezige leden kon de Water Alliance iets betekenen. Het promotiemateriaal (ledenboekjes) werd massaal en aandachtig bekeken en er kwamen concrete vragen om nader contact, onder andere over Wafilin Systems en Biotrack.

De beurs, maar ook de drukbezette Water Alliance netwerkreceptie (met onder andere bezoek van de Nederlandse ambassadeur, Frank Mollen, voormalig minister economische zaken Maria van der Hoeven en diverse delegaties) gaven de betrokkenen het gevoel dat ieder uur goed werd besteed. ”Zo’n receptie? Dat is altijd goed!”, aldus Peter van der Linde. “Het geeft reuring, trekt mensen en het is een mooie kans om je netwerk uit te breiden en nieuwe contacten op te doen.”

Top 25 Global Water Leaders

Voor Water Alliance-directeur Hein Molenkamp kreeg de beurs nog een extra feestelijk tintje. Hij bezocht de beurs als deelnemer van de UAE Green Tour, een handelsmissie van een twintigtal Nederlandse ondernemers actief in duurzame sector naar Verenigde Arabische Emiraten. Hij was in feite nog maar net gearriveerd toen het nieuws kwam dat hij door het gezaghebbende magazine Water & Wastewater International (WWI) was opgenomen in de ‘Top 25 Global Water Leaders.’ Molenkamp is die lijst binnengekomen op een verdienstelijke twaalfde plaats.

UAE Green Tour

De handelsmissie van de UAE Green Tour had een uitgebreid programma in zowel Dubai als Abu Dhabi. Ze bezochten diverse projecten waar duurzame technologieën prominent in toegepast zijn, zoals Dubai Sustainable City en Masdar City in Abu Dhabi. Naast de diverse projecten was de delegatie meerdere dagen aanwezig op Abu Dhabi Sustainability Week, waar de IWS onderdeel van uitmaakte.

UAE Green tours maakte een prachtige impressie van het beursbezoek: