Tweede Kaumera installatie in bedrijf!

Op de rioolwaterzuivering Epe (Gelderland) van het Waterschap Vallei en Veluwe wordt sinds 1 december 2020 uit rioolwater van huishoudens en bedrijven, Kaumera Nereda® Gum geproduceerd. De eerste fabriek staat in Zutphen bij Waterschap Rijn en IJssel en produceert sinds een jaar Kaumera uit het proceswater van de zuivelindustrie.

Kaumera is een biobased grondstof afkomstig uit de slibkorrels die zich vormen bij het Nereda® zuiveringsproces. Kaumera biedt verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld toepassing in de land- en tuinbouw en de bouwsector. Daarnaast zorgt deze innovatie voor 20- 35% minder slibafval. Dit heeft een gunstig effect op het energieverbruik en de CO2 uitstoot. Het proces van ontwikkeling tot productie is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven.

Mooie stappen in het eerste jaar

Een jaar na het opstarten van de productie in Zutphen is er al veel bereikt. In maart van dit jaar is de eerste grote order uitgeleverd, 20 ton Kaumera die gebruikt wordt als biostimulant. De resultaten van deze toepassing zijn zeer positief.

Voor de verdere marktontwikkeling van Kaumera is een Market Hub ingericht en in november van start gegaan, een organisatie die zich volledig richt op het ontwikkelen van toepassingen en het aangaan van samenwerkingen hiervoor. Alle partners leveren experts die in hun eigen vakgebied ingezet worden voor deze Market Hub.

Toepassingen

Kaumera, wat kameleon in het Maori betekent, biedt verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld toepassing in de land- en tuinbouw en de bouwsector. Kaumera is een grondstof die in combinatie met andere (grond)stoffen water kan vasthouden, maar ook kan afstoten, versterkend en verbindend kan werken, afhankelijk van waar het toegepast wordt.

Denk hierbij aan coating voor meststoffen, waardoor de meststoffen meer geleidelijk aan de plant worden afgegeven. Zo belanden er minder meststoffen onnodig in het water of de bodem. Een kansrijke toepassing is de biostimulant, waardoor de groei en de weerstand van de plant positief beïnvloed wordt. Wanneer Kaumera in beton verwerkt wordt, zorgt dit ervoor dat het beton niet uitdroogt tijdens het uitharden. Hiermee voorkomt het scheuren. Ook is Kaumera goed toe te passen in de bouw als brandvertrager en bindmiddel in composietmaterialen.

Samenwerking

Kaumera is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband van de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, TU(Technische Universiteit) Delft, Royal HaskoningDHV, STOWA(Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Energie en Grondstoffenfabriek (EFGF), Friesland Campina, Chaincraft, GEA en Endress+Hauser, en mede mogelijk gemaakt door RVO(Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), de provincie Gelderland en de Europese Commissie vanuit het LIFE programma.

Het onderzoek wordt ondersteund door de waterschappen die vooroplopen bij het winnen van grondstoffen. Naast Waterschap Vallei en Veluwe zijn dat: Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Noorderzijlvest, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en Waterschapsbedrijf Limburg. Deze waterschappen hebben ervoor gezorgd dat de installatie in Epe gerealiseerd kon worden.

Videorondleiding door de Kaumera installatie in Epe: https://youtu.be/c_KK9Xd1RAI#t=0m00s

Voor meer informatie neem contact met Véronique Renard van Royal HaskomingDHV, Telefoon +31 610 992113 of info@kaumera.com. Bezoek ook onze website: www.kaumera.com.

Bron: Royal HaskoningDHV