Paques gaat bioplastic produceren

Het maken van bioplastic uit broeikasgassen. Dat klinkt onwerkelijk, maar bij Paques in Balk maken ze werk van een nieuwe natuurlijke technologie om met behulp van microben bioplastic te maken uit de schadelijke broeikasgassen. Het Friese bedrijf heeft een licentie voor 15 jaar gesloten met de uitvinder van de techniek: Newlight Technologies uit het Amerikaanse Californië.

Polymeren

De Amerikanen bedachten een techniek om polymeren te winnen uit methaan en koolstofdioxide. Ze gebruiken daarbij microben (bacteriën). Die eten de gassen als voedsel. De polymeren kunnen tot lange draden worden gesponnen en tot korrels gehakt. Newlight wint er de ene na de andere duurzaamheidsprijs mee. Onder andere Ikea, Dell en Body Shop gebruiken de bioplastic al.

Paques gaat vanuit Balk bioplastic produceren. Ze gaan het plastic zelf gebruiken voor de productie van bioreactoren voor afvalwater en biogas. Daarnaast verkopen ze straks ook de plastic. Wel verwachten ze dat het enige tijd duurt voordat de techniek dusdanig is doorontwikkeld dat de markt goed wordt benut. Het eerste doel is het neerzetten van een nieuwe proeffabriek.

Bron: NOM

Zie ook het Engelstalige bericht of de berichten in de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad

newlight-technologies

LOGO PAQUES PMS