iLinqs festival voor de industrie legt link tussen water en industrie

Ze waren niet te missen : de vertegenwoordigers van Water Alliance. Dit keer waren collega’s André Mepschen, Hein Molenkamp en Brigitte Duffhues te vinden in de Onderzeebootloods in Rotterdam, waar op 22 en 23 juni iLinqs, het festival voor de industrie plaatsvond. Een breed scala aan bezoekers: van eindgebruikers van watertechnologie, tot netwerkpartners en crossoverpartners wisten de stand te vinden. Daarnaast vertegenwoordigden André en Hein Water Alliance tijdens WaterVisie.

Was WaterVisie vorig jaar nog digitaal te volgen vanuit de Oranjerie in Paleis Soestdijk, dit jaar waren de Talkshow en de Dragons Den live bij te wonen op de eerste dag van iLinqs. André was te zien en te horen in het eerste deel van de Talkshow. Onderwerp van gesprek was ‘De Kracht van de Waterketen’. Daarnaast werd er gediscussieerd over waterstress en waterhergebruik. “We zaten aan tafel met vertegenwoordigers van Lamb Weston / Meijer, Evides Industriewater en Provincie Flevoland. De algemene conclusie was dat water over het algemeen niet als circulair wordt ingezet, want circulair betekent een oneindige loop en continu hergebruiken,” aldus André. “Er zijn namelijk een aantal beperkende factoren: eventuele terugverdientijd, hoe verschillende technologieën te verbinden tot één geheel en wet en regelgeving. Maar ook het ontbreken van noodzaak speelt mee. Drinkwater wordt immers altijd geleverd door een drinkwatermaatschappij, zonder dwang om het op te moeten lossen. Het zou goed zijn om voorbeeldprojecten binnen de industrie meer naar voren te schuiven, zodat er meer oog komt voor het belang van duurzame oplossingen.”

Dragons Den: Support om innovatie verder te brengen

Het tweede deel van WaterVisie stond in het teken van de Dragons Den. Vier bedrijven, Termanox, OPL Water Systems, Submerge en Rolapac presenteerden hun innovatie met  het doel de ontwikkeling te versnellen. Van de drie Dragons kregen de bedrijven de nodige support aangeboden om hun innovatie verder te brengen. Hein: “Alle vier de inzendingen waren interessante innovaties met veel potentie. Het was een hele eer en groot genoegen om hier als Dragon aan te schuiven en samen te kijken hoe we de voorgestelde innovaties verder kunnen helpen!”

Innovatiemakelaar uitstekend platform voor innovatievragen

Maar ook Brigitte zat niet stil: ze vertegenwoordigde de Innovatiemakelaar en had het druk met alle vragen die binnenkwamen. Er waren kleinere partijen die aanklopten met vragen, bijvoorbeeld een project dat water betaalbaar en op kleine schaal ontzilt. “Maar ook In de grootindustrieën, zoals bij Chemelot , is een grote behoefte aan innovatieve technologieën om water te recyclen en de materialen die afvalstroom te zijn in de zuivere vorm terug te winnen. Voor dit soort problematieken zijn de innovatie makelaars een uitstekend platform” stelt Brigitte. Ook de inzet van de Wall of Support, waar bedrijven vragen achter konden laten waar andere bedrijven weer op konden reageren, was een succes. “Het is een mooi medium om discussie over innovatie op gang te brengen.  Het leeft. Het heeft ons naast een paar mooie innovatievragen ook nieuwe contacten opgeleverd.”

Water Alliance is regelmatig te vinden op events in binnen- en buitenland. Wil jij ons tegenkomen? Houd dan de agenda hier op onze website in de gaten!