Hydraloop haalt 4,5 miljoen euro op bij investeerders

Hydraloop heeft 4,5 miljoen euro opgehaald bij investeerders, waaronder AMAVI Capital, het Amerikaanse The Future of Water Fund en het Britse Crowdcube. Het bedrijf uit Leeuwarden levert systemen voor het recyclen van grijswater in huis en bij bedrijven. Douche-wasmachine, maar ook condensatiewater van warmtepomp, airconditioner en wasdroger zijn hierdoor opnieuw bruikbaar voor het spoelen van de toilet, de wasmachine en de tuin. 

Hydraloop sleepte al een groot aantal prijzen en onderscheidingen in de wacht met haar innovatieve manier van grijswater recycling. Eerder haalde het bedrijf al miljoenen op bij de Rabobank en Niverplast.

Het bedrijf groeit snel en heeft inmiddels een wereldwijd partnernetwerk opgebouwd van ruim 120 partners in meer dan 50 landen. “Wij hebben nu 40 fte’s in dienst”, zegt mede-oprichtster Sabine Stuiver. “De arbeidsplaatsen zijn verdeeld over het hoofdkantoor in Leeuwarden en kantoren in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Ook de vertegenwoordigers in Canada en Australië vallen hieronder.”

Uitbreiding productportfolio

Hydraloop gebruikt de nieuwe funding voor het uitbreiden van de productportfolio en het opzetten van decentrale assemblagelijnen in meerdere landen wereldwijd. Daarnaast kan het bedrijf nu het team uitbreiden en het partnernetwerk versterken. In de documentaire ‘Brave Blue World’, die te zien is op Netflix, wordt het bedrijf voorgesteld als een van de oplossingen van de wereldwijde watercrisis.

Voetbalvereniging

Voetbalvereniging ONT uit het Friese Opeinde nam 11 oktober 2021 de eerste Hydraloop Cascade opstelling in Nederland in gebruik. De club gebruikte jaarlijks 700.000 liter water, voornamelijk voor de douches van de 600 leden. Zes apparaten behandelen nu het water zodat het voor de tweede keer als toiletspoeling kan dienen. Dat levert jaarlijks een waterbesparing van 300.000 liter op.

Friese bungalows

Daarnaast hebben veertien bungalows in de wijk Blitsaerd-Oost in Leeuwarden een Hydraloopsysteem om water te besparen. Tijdens de bouw zijn al de benodigde leidingen aangelegd. Ook de andere 27 woningen beschikken hierover. Bewoners kunnen in de toekomst zelf bepalen of ze een Hydraloop installeren. “Het is belangrijk dat we ook in Nederland dergelijke voorbeeldprojecten hebben”, stelde Arthur Valkieser, CEO en co-founder Hydraloop eerder op WaterForum.

Belgisch studentenhuis

Een recenter voorbeeld is de Hydraloop Cascade in het Belgische studentenhuis BroUpkot bij Gent. De 14 Hydraloop units staan sinds het voorjaar van 2022 in de kelder van deze studentenflat met 310 kamers en 18 verdiepingen. De Hydraloop reinigt het douchewater om het te kunnen hergebruiken voor de toiletspoelingen.

Finalist WIPO Global Awards

Hydraloop is 1 van 20 finalisten van de WIPO Global Awards. De World Intellectual Property Organization is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties en is de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom. WIPO’s Global Awards heeft tot doel de commercialisering van IP aan te moedigen door kleine en middelgrote ondernemingen te belonen die innoveren met IP.

Doel van de wedstrijd is creatieve commerciële oplossingen op basis van intellectuele-eigendomsrechten te vinden die een impact hebben op de economische, sociale en culturele vooruitgang. Hydraloop is gekozen als finalist vanwege de unieke waterbehandelingstechniek die geen filters of chemicaliën toepast.

Arthur Valkieser en Sabine Stuiver zullen dinsdag 19 juli, tijdens de inhuldigingsceremonie van de jaarvergadering van de WIPO op het hoofdkantoor in Geneve, aanwezig zijn als de 5 winnaars van de WIPO Global Awards bekend zullen worden gemaakt.

De ceremonie is hier live te volgen 

Bron: WaterForum