Fleet Cleaner wint WIS award 2016

Prestigieuze prijs voor Friese start up tijdens symposium WaterLink:

Het bedrijf Fleet Cleaner is de winnaar geworden van de Water Alliance Innovation Stimulation Award (WIS) 2016. De onderneming werd gekozen na een ‘grande finale’ van de contest tijdens WaterLink; het grote watertechnologie-symposium dat op 19 januari 2016 in het WTC Expo Leeuwarden werd gehouden. “Een geweldige opsteker”, aldus ondernemer Alex Noordstrand. “De prijs staat garant voor veel publiciteit, zo hoor ik ook van eerdere winnaars. Wij verwachten onszelf daarom in 2016 met de hulp van de Water Alliance heel nadrukkelijk op de internationale kaart te zetten.”

Uniek: Reinigen en inspecteren tijdens het laden en lossen

'Scheepsrobot gelauwerd in Leeuwarder Courant door Irene Overduin'.
‘Scheepsrobot gelauwerd in Leeuwarder Courant door Irene Overduin’.

Fleet Cleaner is in staat schepen te reinigen en te inspecteren tijdens het laden en lossen in de haven. Dat laatste is uniek, omdat reinigen tot nu toe vooral gebeurt buiten de haven, waarbij een schip speciaal voor anker moet gaan. Fleet Cleaner is een schoonmaakrobot die aangroei (slijm, algen, mosselen) van de scheepshuid verwijdert en ook opvangt. Dat maakt dat het proces tijdens het laden en lossen kan plaatsvinden. Rederijen besparen door het schoonmaken niet alleen 5% brandstof, maar kunnen ook hun impact op het milieu reduceren. Bovendien scheelt schoonmaken in de haven tijd en geld. Noordstrand: “Toen we enkele jaren geleden als studentjes begonnen was het moeilijk. Niet iedereen nam ons serieus. Inmiddels weten we dat we een uniek product hebben. Een gemiddeld containerschip van 200 meter lang kan hierdoor ca. 300,000 euro per jaar aan brandstof besparen. Dat scheelt natuurlijk enorm. We hebben inmiddels dan ook aanvragen van over de hele wereld binnen.”

Uitreiking tijden WaterLink Symposium

De WIS Award werd uitgereikt tijdens WaterLink, het grote jaarlijkse symposium waarmee organisatie Water Alliance de nationale watertechnologiebranche naar Leeuwarden haalt. Een evenement dat dit jaar in het teken stond van ‘verder kijken.’ Daar werd tijdens plenaire sessies en gedurende zeven parallelle sessies inhoud aan gegeven.
De entree-opbrengst van de dag zal worden gedoneerd aan het project Schoon water voor Mozambique, een Fries project van provincie, gemeenten, Wetterskip Fryslân, Vitens en Omrin, waarbij de sanitatie onder andere op scholen in Mozambique wordt verbeterd.