Eerste grote elektrocoagulatie unit in Nederland geopend

Op 16 januari 2020 werd bij Afvalzorg in Nauerna EColoRO’s eerste grootschalige elektrocoagulatie (EC) unit geopend. De installatie haalt zware metalen uit percolaat afvalwater, zonder gebruik van chemicaliën en door zonnepanelen is hij energieneutraal. Afvalzorg heeft hiermee een primeur, omdat het de eerste grootschalige EC unit in Nederland is.

Belangrijke speler

Afvalzorg is een belangrijke speler op de afvalverwerkingsmarkt in Nederland. Met meer dan 120 werknemers zorgt het bedrijf voor opslag, recycling en het storten van afval. Percolaat afvalwater maakt deel uit van het afval op een stortplaats. Het afvalwater wordt gevormd door regenwater dat de stortplaats binnenkomt. Wanneer water door afval sijpelt, bevordert dit het proces van afbraak door bacteriën en schimmels. Hierbij komen bijproducten van ontbinding vrij, waarbij alle beschikbare zuurstof wordt verbruikt. Zo ontstaat een zuurstofloze omgeving. Wanneer afval actief wordt ontbonden, stijgt de temperatuur, met als gevolg dat veel metaalionen oplossen in het evoluerende percolaat.

Doel

De installatie, gebouwd als container, zal 25 m³/uur percolaat afvalwater van de stortplaats behandelen. Het doel is om specifieke zware metalen te verwijderen, die niet worden verwijderd door de biologische afvalwaterzuivering. Dankzij de installatie is het mogelijk om het water te zuiveren tot een niveau waarop het ruim voldoet aan de door Rijkswaterstaat opgestelde lozingsnormen.

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact met hen op via info@ecoloro.nl

Bron: Ecoloro