CEW krijgt financiële impuls van 1 miljoen Euro

Het Centre of Expertise Water Technology (CEW), lid van de Water Alliance en onderdeel van de WaterCampus, kreeg zondag 12 maart een financiële impuls van 1 miljoen euro uit handen van staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma. Het CEW zorgt sinds 2011 samen met Van Hall Larenstein, NHL Hogeschool en het bedrijfsleven voor het talent van de toekomst voor de topsector Water. Daarnaast fungeert het centrum als innovatieversneller voor het bedrijfsleven. In Friesland betekent dit concreet meer dan honderd onderzoeksprojecten in vijf jaar en vele tientallen betrokken bedrijven, studenten en docenten.

De extra middelen komen op een belangrijk moment. Juist nu de regionale economie weer aantrekt en de vraag van het innovatieve bedrijfsleven uit de regio groeiend is, wordt gezocht naar verdere uitbreiding en ontwikkeling om nog meer studenten te interesseren voor de watersector. Directeur Martijn Bijmans van het CEW: “Deze financiële bijdrage geeft ons de mogelijkheid om onze kennisbasis samen met de hogescholen te versterken. Zodoende kunnen we bedrijven nog beter ondersteunen bij het oplossen van hun watergerelateerde problemen en bij het ontwikkelen van watertechnologie die wereldwijd verkocht kan worden. Onze groei van een regionaal naar nationaal centrum is in volle gang en zelfs veel buitenlandse bedrijven weten ons op dit moment al te vinden. Deze trend draagt niet alleen bij aan de regionale en nationale economie maar helpt ook om wereldwijde waterproblematiek op te lossen en te zorgen voor veilig en schoon drinkwater en goede sanitatie. De studenten die bij ons meewerken aan projecten, zijn de talenten van de toekomst in deze groeiende kennisintensieve sector.”

Drie pioniers

Het CEW startte in 2011 als één van de eerste pilot centra. Inmiddels bestaat de gehele beweging uit meer dan honderd Centra. De extra middelen nu zijn voor de drie pioniers die de weg hebben gebaand voor alle andere Centra. Naast het CEW zijn dat het Automotive Centre of expertise in Arnhem/ Helmond en Chemelot Innovation & Learning Labs in Helmond. Ook zij ontvangen vandaag een impuls van 1 miljoen Euro.