CE-Line nutrient meet instrument in Noorse Aquaponics project

In maart 2023 is er een eerste CE-Line nutriënten meetinstrument geplaatst in een Aquaponics project in Noorwegen. De zalmkwekerij heeft hiermee haar gehele zalm en slakweek waterloop recyclebaar gekregen.

In de zalmkweek is de lozing op oppervlaktewater taboe. Hergebruik van de vissenpoep is een oplossing. Filtratie geeft een basis aan meststoffen voor de nu gekoppelde indoor sla kas. Maar om de nutriëntenmix compleet te maken is wel inzicht nodig in de exacte samenstelling. Alleen een EC-waarde is verre van voldoende.

Als de specifieke analyse met manuele monstername en (externe) laboratoria wordt gedaan kost dat veel tijd en moet je dat proces in batches aanpakken. Dat vergt opslag en vertraging van wel een week. En na het mixen van de additionele nutriënten volgt dan weer een externe test ter controle. Veel gewas is te kwetsbaar voor ongewenste of missende elementen.

Beter

Dat kan beter! CE-Line meet nu de nutriënten in het doorlopende proces tot meerdere malen per week of zelfs dag. Inline en realtime. De technologie in de CE-Line apparatuur kan alle nutriënten meten en binnen een uur laten aflezen. Automatisch doseren is dan nog de volgende stap waar men nu aan werkt. De nutriënten gaan dus gecontroleerd de sla kas in en ook daar wordt weer de retourstroom van gemeten. Die is dan ook nog weer bruikbaar voor de volgende mix. Hiermee sluit men zowel de zalm-water loop als de sla-kas loop volledig op elkaar aan. Geen verliezen en totale controle.

CE-Line is veelzijdig inzetbaar in zowel nutriënten, vetzuren als zware metalen analyse. De  apparatuur wordt nu wereldwijd ingezet in de gecontroleerde tuinbouw (glastuinbouw en vertical farming), verwerking van afvalwater tot bio plastics en brandstof maar ook gecontroleerde algenkweek. En nu dus ook aquaponics!

Bron: CE-Line