Bring in the Dutch: Terugblik Water Summit Noord-Amerika

Water Summit Milwaukee 1Tijdens twee belangrijke Water Summits in Noord-Amerika kreeg de Nederlandse watertechnologie een mooi podium. Op de ‘Water Summit’ (23-24 juni), georganiseerd door The Water Council in Milwaukee (Wisconsin), maakten Nederlandse bedrijven een belangrijk deel uit van het programma. Hun inbreng werd zeer gewaardeerd. En ook tijdens de aansluitende ‘Canadian Water Summit’, op 25 juni in Vancouver was er alom lof voor de manier waarop Nederland de ontwikkeling van watertechnologie aanpakt. ‘Bring in the Dutch’.

Na enkele jaren zaaien, begint nu het oogsten stapje voor stapje in beeld te komen
`Het is heel mooi wat er op dit moment op het Amerikaanse continent gebeurt’, aldus Water Alliance directeur Hein Molenkamp. “Na enkele jaren zaaien begint nu het oogsten stapje voor stapje in beeld te komen. Hadden we in april al een concreet verzoek binnen van de Amerikaanse stad Akron (Ohio) om de samenwerking met Nederlandse bedrijven te starten; ook in Milwaukee en Vancouver bleek men zeer geïnteresseerd in wat onze bedrijven te bieden hebben. Wat toch ook wel opvalt is hoe uniek men ook onze integrale benadering van de markt vindt. Waar ik maar kom geef ik presentaties over de watertechnologische innovatieketen die we met name óp en in wijde omtrek van de WaterCampus Leeuwarden te bieden hebben. Dat concept, waarbij we als het ware processen begeleiden en faciliteren die van idee tot concrete business kunnen leiden, wordt hier erg interessant gevonden, want er werd ook in de wandelgangen nog uitvoerig over doorgepraat. Constant hoorde je ‘Bring in the Dutch’, of ‘Go to the Dutch’; heel bijzonder om mee te maken.”

Water Tech Hubs leading the way
Twee dagen Milwaukee boden een vol programma. Molenkamp zelf sprak tijdens een plenaire sessie in een panel over het thema ‘Water Tech Hubs leading the way’. Dit onder leiding van gastheer Dean Amhaus van The Water Council. De twee hebben een band want Milwaukee is, naast Leeuwarden binnen het UN Global Compact Cities Programme, één van de twee Innovating Cities in de wereld die zich focussen op watertechnologie. Samen met The Water Council zoekt de Water Alliance naar verbindingen tussen Nederlandse en Amerikaanse watertechnologie bedrijven. En dat begint aardig te lukken. Zo wist het bedrijf Berghof Membrane Technology uit Leeuwarden in korte tijd met een van hun klanten Symphonic Water Solutions in Wisconsin drie installaties te verkopen aan de zuivelbedrijven voor de biologische behandeling van hun afvalwater middels Membraan Bio Reactor technologie. Directeur Eric Wildeboer hierover: “Gezien het feit dat het afvalwater nu middels tankwagens afgevoerd dient te worden, is de keuze voor een biologische afvalwaterbehandeling met Berghof membranen een logische keuze. De terugverdientijd is kort en de belasting van het milieu wordt hiermee sterk teruggedrongen. Het gezuiverde water wordt straks op een nabijgelegen riviertje geloosd en valt ver binnen de gestelde lozingsnormen. Daarnaast is een van de drie installaties een anaerobe installatie, waarbij het vrijkomende biogas ook nog eens wordt omgezet in elektriciteit.”

Tijdens de Water Summit in Milwaukee werd ook de winnaar bekend gemaakt van het eerste Wetskills USA programma. Dat is het programma waar studenten en Young Professionals samenwerking in een internationale context ervaren. In gemixte teams werken ze aan watervraagstukken uit de sector zelf. Het goud ging in Milwaukee naar een case van het Brabantse bedrijf Berson (waterdesinfectie met behulp van UV-techniek).
Aan de hand van het thema ‘Resource recovery in wastewater and water treatment’ waren er verder diverse sessies.  Sprekers waren onder andere Keest Roes van KWR Water Recycle Institute en Yede van der Kooi van Wetterskip Fryslân. Amerikaanse toehoorders waren met name geïnteresseerd in de Nederlandse ontwikkelingen,  zoals projecten om energie en grondstoffen terug te winnen uit water en afvalwater.
Verder was er Nederlandse inbreng bij een workshop onder de titel ‘Resource Recovery in effluent’. Drijvende kracht achter deze workshop was Jantienne van der Meij van The Netherlands Office for Science and Technology (een onderdeel van de Nederlandse ambassade) in Washington.