Acquaint in podcast Boven het Maaiveld

Het is de droom van elke start-up: uitgroeien tot een succesvol bedrijf. Maar hoe doe je dat? In de aflevering van Boven het Maaiveld, van 8 april, besprak CEO van Water Alliance lid Acquaint, Rudy Dijkstra, de basis van zijn succes, hoe het is gesteld met het start-up klimaat in Friesland, wie hij om zich heen had om succesvol te worden en wat er nodig is om meer start-ups te laten groeien.

Van idee tot pilot-tool

Na een korte uitleg over de inspectietechnieken die Acquaint momenteel op de markt heeft kwam aan bod wat er aan vooraf ging aan de productie en het vermarkten. Rudy vertelt: “Het eerste idee is zo’n vijftien jaar oud. Door mijn ervaring in de olie- en gasindustrie ben ik gaan kijken of we dezelfde inspectietechnieken en diensten ook konden introduceren in een andere sector. Dat bleek niet 1-op-1 te kunnen. Een waterschap gaaf aan dat ze exáct dat soort technologie zocht. Binnen een dag vond ik nog twee waterschappen en werd al snel het eerste onderzoek gestart. De volgende stap was het, samen met vijf Nederlandse drinkwaterbedrijven – die zo’n 83% van het volledige leidingnet vertegenwoordigen – en een aantal waterschappen, ontwikkelen van een pilot-tool”.

Acquaint als succesvolle start-up

De definitie van een succesvolle start-up is enigszins relatief. Rudy benadrukte bij zijn visie de kloof die overbrugt moet worden: “Wanneer je met een innovatie bezig bent en wanneer je dan ook nog een groot deel van de markt weet te bereiken, dan ben je een succesvolle start-up”. Van een start-up cultuur is in Friesland niet echt sprake. Niet zoals in grote steden zoals Eindhoven of Amsterdam. “Het is belangrijk om mensen te vinden die een bijdrage willen leveren aan de groei van je bedrijf, mentoren waarmee je kunt sparren. Van de verschillende mentoren die ik om me heen heb gehad is me altijd bijgebleven dat ik de focus moet houden en richting moet geven aan de mensen die voor me werken. Ik probeer een inspiratiebron te zijn en ze continue uit te dagen. En die gedachte neem ik dagelijks mee”, aldus Rudy.

Door start-ups de Friese economie in de lift

In het noorden van het land is veel werkgelegenheid wanneer het gaat om fysiek werk. De combinatie met, zoals Rudy het noemt ‘slimmigheid’, zoals IT, zou kunnen zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid. Rudy is enthousiast over de cyclus waarin bedrijven terecht komen: “Hierdoor zullen er weer nieuwe start-ups komen. Afgestudeerden die terugkeren naar Friesland om te komen werken, brengen enorm veel innovatiekracht met zich mee: ze staan voor toekomstbestendigheid. Leeuwarden heeft ook een bepaalde aantrekkingskracht voor studenten. Acquaint heeft bijvoorbeeld geen moeite om een heleboel goede studenten hier naartoe te trekken om te komen afstuderen of stage te komen lopen.”

Ondernemen in deze andere tijden

“In deze corona-tijd hebben veel bedrijven een ‘wake-up-call’ gehad. We zitten in een situatie waarbij we weinig klantbezoeken kunnen doen. De wereld is aan het veranderen in de manier waarop mensen met elkaar in contact komen. Je kunt dan twee dingen doen: wachten tot het weer kan of je past je aan om kijken hoe je de markt wél kunt bewerken. Online is natuurlijk enorm veel mogelijk! In Friesland zoekt een aantal gelijkgestemde ondernemers elkaar op. Wij doen bijvoorbeeld mee aan de Export Academy: een 5-tal ondernemers die dezelfde problemen hebben, die dezelfde uitdagingen hebben en waarbij de een wat meer of minder ervaring heeft dan de ander. Je versterkt elkaar en dat is wat de wereld momenteel nodig heeft”.

De podcast is terug te beluisteren via Spotify: Boven het Maaiveld.

Bron: Acquaint