Vitens verbetert energie-efficiëntie van pompen met hulp van Samotics

Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, heeft een significante energiebesparing gerealiseerd op haar kritieke pompen. De energie-efficiëntie is verhoogd door gebruik te maken van SAM4 Energy, een product van het Leidse technologiebedrijf Samotics. In het project is duidelijk gebleken hoe het gebruik van slimme analysesoftware waarde kan toevoegen aan bestaande infrastructuur. De resultaten dragen direct bij aan Vitens’ ambitie om richting 2030 een stabiele en duurzame drinkwatervoorziening te bieden als onderdeel van de “Elke Druppel Duurzaam” strategie.

Om de doelen voor 2030 te halen, werkt Vitens vanuit het overkoepelende innovatieprogramma SLIMM om nieuwe data-gedreven oplossingen te implementeren die de operationele prestaties en beschikbaarheid van industriële apparatuur verhogen. Daarom investeert Vitens in verschillende innovaties, waarvan het grootste gedeelte zelf wordt ontwikkeld. Maar er wordt ook gewerkt met oplossingen van derde partijen die gemakkelijk integreren in de bestaande operationele systemen. Als onderdeel van het programma is een project met Water Alliance lid Samotics opgestart om aan te tonen hoe slimme algoritmes op het gebied van energie-efficiëntie gebruikt kunnen worden om de prestaties van pompen te verbeteren en tegelijkertijd energie te besparen.

SAM4 Energy is ingezet voor monitoring van alle industriële pompen op een drinkwaterproductie- en distributielocatie. Hierbij worden de prestaties real-time geanalyseerd, waardoor energieconsumptie, kosten en verliezen in efficiëntie continu inzichtelijk zijn. Door het implementeren van automatisch gegenereerd advies is de efficiëntie van de locatie met 7% verhoogd, met eenzelfde energie- en CO2-emissiebesparing als resultaat – terwijl dezelfde prestaties zijn geleverd. Het advies bestond uit het maken van een aantal eenvoudige aanpassingen aan operationele instellingen, waardoor de verbetering in energie-efficiëntie is gerealiseerd zonder extra investeringen te hoeven doen.

Rein Wuestman, procestechnoloog bij Vitens vertelt: “Omdat de waterproductie steeds meer onder druk komt te staan, zetten wij in op een duurzame toekomstige dienstverlening. Het verder digitaliseren en automatiseren van de processen voor het besturen van ons waternetwerk is daarvoor essentieel. Onze samenwerking met Samotics heeft duidelijk laten zien hoe het optimaliseren van de aansturing van onze pompen door gebruik te maken van slimme technologie direct leidt tot energiebesparingen en vermindering van uitstoot – tegen minimale investerings- en implementatiekosten.”

Jasper Hoogeweegen, CEO van Samotics: “Wij zijn trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan Vitens’ “Elke Druppel Duurzaam” strategie. Pompen zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik in de waterindustrie. Daarom helpt Samotics Vitens met geautomatiseerde inzichten voor het verhogen van pomp efficiëntie. Hierdoor kan Vitens flink energie besparen. We kijken er naar uit deze samenwerking verder uit te breiden.”

Nu de doelen van dit project zijn behaald -er is duidelijke energiebesparing gerealiseerd en de oplossing is geïntegreerd in bestaande systemen- breidt Vitens de samenwerking uit door meer locaties uit te rusten met SAM4 Energy.

Samotics is een snelgroeiend Nederlands technologiebedrijf en een leidende speler op het gebied van real-time analytics. De inzichten helpenindustriële bedrijven om energieverspilling te voorkomen. De SAM4 Energy oplossing is de nieuwste innovatie binnen de SAM4-productsuite, die ook SAM4 Health omvat. SAM4 Energy kan gebruikers helpen energiebesparingen tot 15% te realiseren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Voor meer informatie over de ESA-technologie van Samotics kunt u terecht op de website.

Bron: Samotics