#NLINDIA

De krantenkoppen en andere nieuwsbronnen stonden er vol mee: Afgelopen week was Nederland met een zeer grote handelsmissie in India.  Nederland en India hebben al vele jaren een zeer innovatieve en goede samenwerking met elkaar die zich onder andere richt op het verbeteren van de wederzijdse  business.

Water Alliance’s Managing Director Hein Molenkamp was hierbij aanwezig met andere Nederlandse ondernemers, diverse ministers, staatssecretarissen én Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Gelijktijdig met deze handelsmissie vond namelijk ook een officieel staatsbezoek plaats. Sectoren als Water, Agriculture en Health, waaronder ook ‘Watertech’ en ‘Digitale Innovatie’ stonden deze week hoog op de agenda.

“De snel groeiende markt in India kent vele uitdagingen, waaronder zeker water een cruciale rol speelt. De groeiende behoefte aan voedsel en de snel groeiende bevolking zowel op het platteland als met name in de steden vraagt om nieuwe oplossingen om het snel groeiende waterprobleem op te lossen. Bedrijven die hier inmiddels al vaste grond onder de voeten hebben zoals RHDHV en Paques zien hun business hier hard groeien. Ik zou het geïnteresseerde watertechnologiebedrijven uit Nederland aanraden te verkennen wat hun mogelijkheden op deze markt zijn in de komende jaren”, aldus Hein Molenkamp.

NL India Tech Summit

De Netherlands-India Technology Summit vond plaats in New Delhi, India op 15-16 oktober 2019. De Tech Summit is een initiatief van de Indiase overheid, waar elk jaar meer dan 1.000 Indiase bedrijven, organisaties en senior regeringsvertegenwoordigers aanwezig zijn. Het thema van de Tech Summit dit jaar is de verbinding tussen de onderwerpen landbouw-water-gezondheidszorg. Op deze terreinen gaan India en Nederland de komende jaren intensiever samenwerken aan innovatie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (NL) en het Ministry of Science and Technology (IN) bereiden hiertoe een gezamenlijke kennis- en innovatieagenda voor.

Molenkamp was uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende plenaire sessies:

  • Emerging Technologies for Agriculture, Water & Health (panelist)
  • Water: Indo – Dutch Solutions For Cleaning Rivers (speaker and panelist)
  • Agriculture & Water: Smart Farming (panelist)
  • Agriculture & Water: Data driven Agriculture (session moderator)

 

Enkele leden van de Water Alliance namen deel aan de diverse bijeenkomsten tijdens de TechSummit 2019, waaronder Bluetec, Paques en RHDHV.

Paques heeft sinds 2013 een eigen vestiging in India, genaamd Paques India. Door het hele land hebben ze inmiddels reeds vele tientallen referenties.

Het bedrijf Berghof Membranes nam deel aan de IFAT beurs in Mumbai aansluitend op de Tech Summit.

650 miljoen euro aan Nederlands-Indiase samenwerkingen

Op de eerste dag van de tweedaagse India – Netherlands Tech Summit (15-16 oktober) zijn 40 overeenkomsten gesloten tussen Indiase en Nederlandse bedrijven, overheden en kennisinstellingen. De totale geschatte waarde van de overeenkomsten bedraagt 650 miljoen euro, zo blijkt uit berekeningen van de Nederlandse ambassade in Delhi. (Bron: RVO)

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Ik heb op de Tech Summit gezien hoe groot de economische kansen zijn die Nederlandse bedrijven, onderzoekers en overheden samen met Indiase partners kunnen grijpen. Van toegankelijk telefoneren tot chirurgische robots en van vliegende auto tot gepersonaliseerde effectiviteitsbeoordeling van IVF: India is een markt waar Nederlandse bedrijven volop kunnen doen waar ze goed in zijn: slimme oplossingen bedenken voor wereldproblemen, die ook nog bijdragen aan onze economische groei en banen opleveren.”

Overige activiteiten

Naast de Tech Summit zelf waren er tegelijkertijd nog een aantal activiteiten waar Molenkamp aan deelnam. Onder andere opende hij tijdens een sessie van Get into the Ring, een start-up pitch event waar zowel Nederlandse als Indiase start-up de kans krijgen zich te presenteren.

Foto gallerij