Gevolgen Coronacrisis ook voelbaar in watertechnologie-sector

Rapportage tweede enquête (mei 2020)

Het Coronavirus (COVID-19) heeft een enorme impact op de wereldwijde volksgezondheid én op de economie. Om een indicatie te krijgen wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse watertechnologiesector voert WaterCoalitie NL (een samenwerking tussen Water Alliance, NWP en Envaqua) met enige regelmaat een enquête uit onder 45 watertechnologiebedrijven in Nederland. Doel: een indicatie krijgen van de economische gevolgen van de Coronapandemie voor de sector. Inmiddels wordt duidelijk dat de effecten van de crisis voelbaar worden. Uit de meest recente peiling in mei blijkt dat een toenemend aantal bedrijven nadelige gevolgen ondervindt van de Coronacrisis.
Sinds begin maart 2020 ziet de wereld er totaal anders uit. Het Coronavirus (COVID-19) heeft een enorme impact op de wereldwijde volksgezondheid. Tegelijkertijd is er veel zorg over de economische impact van deze crisis op onze sector. Dit raakt elke schakel in watertechnologiesector: van R&D en productie tot aan verkoop en export.

Namens de Topsector Water & Maritiem is de WaterCoalitie NL (Water Alliance, NWP en Envaqua) bezig om de economische effecten en knelpunten waar ondernemers in de watertechnologiesector tegenaan lopen te inventariseren en oplossingen te vinden. Hiervoor is er een korte enquête opgesteld die regelmatig wordt uitgestuurd. In de enquête van mei gaven meer bedrijven dan in april aan nu of binnen twee weken niet meer voldoende werk te hebben voor alle werknemers (+9%). In de watertechsector zijn inmiddels diverse maatregelen genomen. Van alle respondenten zeggen de meesten gebruik te maken van een van de financiële COVID-regelingen (NOW of TOZO), of nu minder of geen investeringen meer te doen, of verminderde R&D inzet heeft. Een vijfde van de bedrijven zegt medewerkers te hebben moeten ontslaan of tijdelijke contracten niet te kunnen verlengen.

“Het is een goede keuze geweest om deze enquête uit te zetten onder de bedrijven in de watertechnologiesector. Op deze manier kunnen we goed de effecten zien van de Coronacrisis op de sector over een langere periode. De effecten deze maand zijn al groter dan afgelopen maand. Het is goed om de enquête te continueren de komende periode.” vertelt Hein Molenkamp, directeur van de Water Alliance.

De resultaten en de uitkomsten van deze tweede enquête leest u hier.