Fryslânwind BV: oplossing voor watertekorten

In Jutrijp is een nieuw bedrijf opgericht; Fryslânwind BV. Het betreft een technologie van kleine verticale windmolens (5 kW tot 15 kW).

Deze molens zijn in het verleden reeds meer dan een jaar naar tevredenheid in bedrijf geweest en hadden als een van de weinige kleine windmolens een goed rendement. Er bleken enkele technische mankementen die geen invloed hadden op het rendement, maar die opgelost moesten worden om weer op de markt te kunnen komen. Dat ligt nu achter de rug en er zullen binnenkort 4 tot 8 molens gereviseerd worden opgeleverd. Gedacht wordt vooral aan de Nederlandse markt voor waterschappen (opslag van water naar hogere niveau’s als voorraad voor waterdroogtes, duurzame watergemalen, verlaging van CO2 ladder voor mobiele aggregaten enz.).

De molens vallen weg in het landschap, zijn stil en kunnen aan provinciale eisen van maximaal 15meter hoogte voldoen.Er zijn uitbreidingsplannen voor de ontwikkeling van 15 kW eenheden, waarvoor stageplaatsen voor studenten van de lokale hogescholen beschikbaar zijn. De eerste opgestelde molen is te bekijken in Jutrijp.

Directeuren zijn Johan Friso en Herre Rost van Tonningen.Water Alliance lid Solteq Energy BV is hierin 10% aandeelhouder.