Emotron zorgt voor droge voeten in Kinderdijk

Het Werelderfgoed Kinderdijk is het icoon van het Nederlandse waterbeheer. Het unieke molenlandschap heeft grote waarde en bekendheid en wordt vanuit de hele wereld bezocht.

In Kinderdijk sta je met je voeten midden in de Nederlandse geschiedenis. Alles ligt hier onder de zeespiegel, dus werken we al eeuwen samen met water en wind om de boel droog te houden.

Door de jaren heen hebben deze gemalen diverse verschillende technologiestappen doorlopen. Aanvankelijk met windmolens, daarna stoommachine, vervolgens diesel-aangedreven en uiteindelijk met geregelde elektrische aandrijvingen.

Werelderfgoed Kinderdijk

Daartoe zijn er 3 gemalen in gebruik waarvan 2 vijzel gemalen; het J.U. Smit gemaal en ir. G.N. Kok gemaal. Het gemaal Derde trap voert het water vervolgens af naar de rivier de Lek.

Het J.U. Smit gemaal is uitgerust met een drietal vijzels, met capaciteiten van 2 x 530 m3/min. en 1 x 440 m3/ min. 2 vijzels zijn inmiddels omgebouwd naar een elektrisch aandrijving en worden nu aangedreven doormiddel van Emotron frequentieregelaars van ieders 400kW 400 Volt.

Het ir. G.N. Kok gemaal is uitgerust met drie vijzels, elk met een capaciteit van 500 m3/min., die via Flender tandwielkasten en een snaaroverbrenging worden aangedreven door drie elektromotoren met ieder een vermogen van 355 kW. Afgelopen tijd is een oude geregelde aandrijving vervangen door een Emotron 355kW, 400 V frequentieregelaar.

Bron: CG Drives & Automation (Emotron)