Eerste biogasopwaardeersysteem voor Estland

Het eerste ‘waste to energy’ systeem voor opwaarderen van biogas in Estland wordt gebouwd door het Nederlandse bedrijf DMT-ET. Het project is een pilot voor Estland voor de productie van schoon en fossielvrije energie die voortkomt uit afvalstromen. Het groene gas en de Bio-LNG is bestemd voor de bussen die rijden in het openbaar vervoer van Estland.

Estland is de voorloper van de Oost-Europese landen met stevige ambities in de aanpak van klimaat doelstellingen. Naast eerdere investeringen in stroom uit wind en zonnepanelen, start de Estlandse regering nu met investeringen in biogas opwaarderen voor de productie van schone brandstoffen. Het land wil andere mogelijkheden voor het onttrekken van energie aan afvalstromen verder onderzoeken. Naast mest van dieren bevatten ook landbouw afval, gemeentelijk- of huishoudelijk afval, en slib uit waterzuiveringsinstallaties grondstoffen die geschikt zijn voor vergisting. Door vergisting ontstaat in enkele weken natuurlijk gas dat geschikt is voor opwaarderen naar groen gas.

Een programma om het openbaar vervoer van Estland te laten rijden op fossielvrije energie zoals Bio-CNG, is gestart met dit eerste project in Viljandimaa in het zuiden van Estland. Het eerste biogas opwaardeersysteem voor de productie van bio-methaan zal worden opgeleverd in Augustus 2017, en zal 150 kg CNG per uur produceren. Dit betekent dat 40 vrachtwagens een volle tank Bio-LNG kunnen hebben. Dit is gelijk aan 170 personenwagens.

Het Nederlandse DMT-ET bouwt momenteel biogasopwaardeerinstallaties in Denemarken, Engeland, Nederland, de Verenigde Staten en deze eerste bio-methDMT-ET-voor-uitgelichte-afbeelding-websiteaan productie installatie in Estland. In Engeland, waar het ‘Greener for Life’ programma loopt met ambassadeur Prins Charles, bouwde DMT-ET inmiddels elf opwaardeersystemen. Wereldwijd heeft DMT-ET meer dan twintig installaties gebouwd, soms met een aanvullende technologie voor de productie van Bio-CNG en Bio-LNG gecombineerd met tankstations. DMT-ET zal de technologie voor energie uit afval blijven leveren, in haar missie om aan een schone en welvarende toekomst bij te dragen.