Drie nieuwe MEE’s met KLAREN’s zelfreinigende technologie succesvol in gebruik genomen

Onlangs heeft Water Alliance lid Klaren International de inbedrijfstelling afgerond van drie nieuwe Multi-Effect verdamperinstallaties (MEE) in Gujarat, India. De installaties zijn door de opdrachtgever, een kleurstoffabrikant, in gebruik genomen voor de behandeling van afvalwater.

De drie nieuwe 4-effect MEE-installaties zijn uniek omdat ze volledig zijn gebaseerd op de KLAREN-technologie en de eerste 2 effecten zijn uitgerust met de zelfreinigende configuratie. Door twee effecten te hebben met zelfreiniging, konden deze installaties worden ontworpen voor hogere stoomtemperaturen waardoor deze zeer compact van formaat zijn.

Vervuiling is een groot probleem bij warmtewisselaars van een MEE-installatie, omdat het zowel de kapitaal- als de bedrijfskosten beïnvloedt. Vervuiling vermindert de algehele operationele prestaties van de MEE-unit. Dit leidt tot economische verliezen door meer energieverbruik, onderhoud en reiniging. De opbouw van vervuiling verhoogt ook de weerstand van de vloeistof die door de pijpen gaat. Dit zorgt voor een toename van de drukval over de warmtewisselaar, waardoor de verdampingscapaciteit van de MEE-installatie afneemt.

Klaren International biedt continue reinigingsoplossingen voor zowel nieuwe als bestaande MEE-units. Aan de pijpzijde van de zelfreinigende warmtewisselaars waar de vervuilende vloeistof doorheen stroomt, wordt een wervelbed van vaste deeltjes gebruikt. Dit wervelbed zorgt ervoor dat de vervuiling van de pijpwand wordt verwijderd. Er moet worden benadrukt dat niet alle effecten van een MEE-installatie een zelfreinigende configuratie nodig hebben. Welk effect te selecteren voor zelfreiniging is afhankelijk van de invoerconfiguratie (‘forward’ of ‘backward’) van de MEE-installatie in combinatie met de samenstelling van het afvalwater.

Bron: Klaren International