Cellvation, HDSR en KWS maken samen de keten rond bij het terugwinnen van cellulose uit rioolwater

Op woensdag 13 juli jl. ondertekenden Cellvation B.V. en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) een overeenkomst voor het bouwen van een installatie die cellulose uit het rioolwater terugwint bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Leidsche Rijn. De keten wordt gesloten met KWS als afnemer van de teruggewonnen cellulose.

Hernieuwbare grondstoffen uit gezuiverd wc-papier

In 2020 is in Leidsche Rijn een fijnzeefinstallatie in gebruik genomen als onderdeel van de uitbreiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Met deze installatie wordt zeefgoed uit het rioolwater gefilterd. Dit zeefgoed bestaat voor een belangrijk deel uit cellulosevezels, een restant van gezuiverd wc-papier. Cellvation B.V. heeft met CellPro een proces ontwikkeld dat de cellulosevezels uit het zeefgoed kan opwerken tot de grondstof Recell®. KWS gaat deze grondstof onder andere gebruiken voor de aanleg van wegen en fietspaden. Het infrabedrijf bereikt hiermee een CO2-besparing van 90% ten opzichte van het reguliere product.

Daarnaast is het een grondstof voor biocomposieten die ook in de infra kunnen worden toegepast. Recell® kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het maken van oeverbeschoeiing, gevelbekleding, verkeersborden en andere materialen. Het waterschap kan deze materialen dan weer gebruiken voor verschillende projecten en werkzaamheden.

Primaire, secundaire, tertiaire cellulose

In de natuur komt primaire cellulose onder meer voor in bomen en planten, waar het zorgt voor de stevigheid van bladeren en takken. Dit is een belangrijke grondstof voor de papierindustrie. Bij secundaire cellulose gaat het om gerecycled papier en karton. Tertiaire cellulose is afkomstig uit reststromen die anders zouden worden verbrand. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij cellulose uit de rioolwaterzuivering. Door tertiaire cellulose op te werken en te hergebruiken in nieuwe producten kun je als producent je CO2-footprint sterk reduceren. 1 ton Recell® levert namelijk een besparing op van 2 ton CO2.

Een nieuwe installatie

Om de cellulosevezels uit zeefgoed om te zetten in Recell© gaat Cellvation een nieuwe installatie bouwen bij de rwzi Leidsche Rijn. Deze wordt ontworpen om jaarlijks 700 ton Recell© te produceren en daarmee dus 1400 ton CO2 te besparen.Hiervoor wordt de afgevangen cellulose gedroogd en gehygiëniseerd. De verwachting is dat de installatie in het najaar van 2023 wordt opgeleverd.

Bron: Cellvation en Recell Group