Blog: Nederlandse Watertechnologie opmars naar Spanje

Van 5-7 februari 2019 vond de Smagua in Zaragoza plaats. Vroeger was de Smagua dé water beurs van Spanje. Afgelopen jaren heeft de beurs en de economie in Spanje het zwaar te verduren gehad, maar anno 2019 kun je merken dat de Spaanse markt weer begint te bruisen.

Editie van 2019

Deze editie van de beurs was weer drukker dan voorgaande jaren en de markt in Spanje begint weer aan te trekken. Dit blijkt tevens uit een rapport van het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dankzij de prettige samenwerking met onder andere de Nederlandse Ambassade en de NBSO in Spanje konden we een totaalprogramma optuigen voor de Nederlandse watertechnologie sector.

We begonnen met een kleine gemeenschappelijke stand, met 6 deelnemers waaronder LGSonic, Ateca, AkaNova, ESEP, Bluecon en de WaterCampus Leeuwarden. Al snel kwamen er Nederlandse bezoekers zoals IRM en D2D, het paviljoen versterken en konden zij ook deelnemen aan het programma.

Aanpalend een mooi programma wat met verschillende partners is opgetuigd , waaronder

  • Diverse georganiseerde matchmaking sessies
  • Presentatie en kick off van het VIDA project
  • Bijeenkomst voor en met Nederlandse watertech bedrijven om een marktrapport te bespreken die de kansen voor de Nederlandse bedrijven in de Spaanse watermarkt inzichtelijk maakt. Deze bijeenkomst gaf een tip van de sluiter weg en krijgt nog een vervolg in Nederland.
  • Netwerkreceptie op het Holland Pavilion
  • een ‘Petit'(leden) diner na de beurs

 

In het kielzog werd er gebruik gemaakt van de gelegenheid voor een Platform overleg tussen de regio Aragon en de provincie Fryslân, waarbij goede ideeën geopperd zijn ten behoeve van de Nederlands-Spaanse watersector.

En wat vonden de Nederlandse bedrijven?

 

“Sowieso interessant, ik weet nu wel beter hoe de hazen lopen.  De combinatie van de samenwerking met de NBSO en Ambassade was zeer nuttig”

“Ik kijk terug met een voldaan gevoel”

“Ik kijk uit naar een goed begin van zaken doen in Spanje”.

Toekomst

De Water Alliance ziet dit als een springplank tot het opzetten van goed programma met betrekking tot Spanje voor 2019/2020.

Heeft u interesse in de watersector Spanje? Neem dan contact op met Harro Brons of Juliette Douglas

 

Door Juliette Douglas

 

Fotogallerij