8 Landen vertegenwoordigd tijdens Watertech Experience Tour

Singapore, Mexico, Frankrijk, Amerika, Denemarken, Kenia, Ierland en Malta: 25 deelnemers uit 8 verschillende landen gingen 6 november mee met de WaterCampus Water Tech Experience Tour, georganiseerd door de Water Alliance. Waarom? Omdat ze veel over de WaterCampus hadden gehoord en wel eens met eigen ogen wilden zien hoe hier het innovatieve ecosysteem toegepast wordt. Niet alleen voor zichzelf maar ook om deze ervaring mee te nemen naar hun eigen organisatie. Uiteraard waren ze ook erg benieuwd naar het Friese landschap, velen hadden dit nog nooit gezien, laat staan de prachtige water technologische hoogstandjes die Friesland rijk is.

Alle faciliteiten op een steenworp afstand, dat is uniek!

De tocht startte in alle vroegte vanaf de RAI Amsterdam. De eerste stop was bij het Woudagemaal in Lemmer. Vervolgens ging de tour door naar de WaterCampus. Hier werd de internationale delegatie ontvangen door Hein Molenkamp (directeur Water Alliance) de centrale hal van Wetsus. Ze kregen hier een rondleiding in het Wetsus Lab. Daarna werd de ‘oversteek’ gemaakt naar het Water Applicatie Centrum. Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan het Business Centre Johannes de Doper. Tijdens de lunch legde Hein Molenkamp nog eens nauwkeurig uit hoe het innovatie ecosysteem in elkaar steekt: Van de eerste ideeën, onderzoek & ontwikkeling, gespecialiseerde laboratoria, tot een Waterapplicatiecentrum en demo-sites, contacten met launching customers en export connecties. De internationale gasten waren bijzonder onder de indruk van de innovatieketen. Dat er op zo’n korte afstand van elkaar, alle faciliteiten op het gebied van watertechnologie aangeboden wordt, dat vinden ze uniek!
Vanaf de WaterCampus vertrekt de delegatie naar Sneek. Hier bezoeken ze het project ‘Waterschoon’ en de demosite van het Antoniusziekenhuis. Via het Blue Energy project op de Afsluitdijk rijden ze weer terug naar Amsterdam.

We kijken terug op een geslaagde tour. Waar we een internationale delegatie kennis hebben mogen laten maken met onder andere een aantal water technologische bezienswaardigheden in Friesland én het knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector: de WaterCampus.