Water Alliance op Aquatech Amsterdam 2023: ‘Het gevoel van verbinding was uniek’

Het wordt elk jaar urgenter: wereldwijd werken aan slimmer gebruik van water. Daarom is het geweldig dat er wereldwijd beurzen zijn als de Aquatech Amsterdam: een plek waar industrie, maar ook landen, regio’s en gemeenten samen op zoek zijn naar oplossingen.

Water Alliance en WaterCampus Leeuwarden waren prominent aanwezig op het ‘Netherlands Pavilion’, waar de nieuwste baanbrekende innovaties van uitstekende Nederlandse watertechnologiebedrijven werden gepresenteerd op het Holland Innovation Park (HIP). Maar we waren actief op veel meer locaties tijdens Aquatech. Een korte samenvatting!

Holland Innovation Park

De HIP is een initiatief van Water Alliance en werd uitgevoerd in samenwerking met Netherlands Water Partnership (NWP) en Partners for Water. De reacties van de deelnemende bedrijven waren zeer enthousiast. “Voor ons was het een succes”, zei Judith le Fèvre, mede-eigenaar bij Ferr-Tech. “We merkten dat een steeds bekendere naam worden in de markt, wat resulteert in aanzienlijke interactie op onze stand. Van interessante samenwerkingspartners tot potentiële eindgebruikers. De investering in tijd en budget is meer dan de moeite waard geweest.”

“Het liep als een zonnetje”, zei Ewout Riteco van SOLiSENZ. “De vraag naar ons product is enorm op dit moment en de aandacht van Aquatech-bezoekers voor onze stand was ook overweldigend. Dus, ik ben zeer tevreden. De grootste uitdaging nu is om iedereen goed te bedienen.”

Ook voor Water Alliance-lid Hulo.ai was deelname aan de HIP ‘echt nuttig’. “Het tentoonstellen van Nederlandse innovatieve technologieën op een gezamenlijk paviljoen helpt bij het aantrekken van het juiste publiek voor je bedrijf”, zei Robbert Lodewijks. “We hebben veel interessante discussies gehad en we geloven dat we een groter bewustzijn hebben gecreëerd over de real-time lekdetectiesoftware van HULO.”

Een hoogtepunt was het bezoek op donderdagochtend van Victoria Elema (hoofd van het International Water Cluster bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) aan het Nederlandse Pavilion en het Holland Innovation Park. Haar bezoek was een signaal dat de Nederlandse overheid niet alleen financieel deelneemt, maar met ware toewijding, aanmoedigt en de Nederlandse watertechnologie wereldwijd promoot.

Meer activiteiten

Het Water Alliance-team was echter op aanzienlijk meer locaties dan alleen de HIP te vinden. Er werd bijvoorbeeld een programma samengesteld door Water Alliance en haar partners, waarin circa 20 buitenlandse vertegenwoordigers uit Brazilië, Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal de kans kregen om kennis te maken met tal van Nederlandse watertechnologiebedrijven en hun innovaties. Dit allemaal in het kader van het WTEX10-programma. “We hebben geen nieuwe technieken nodig, maar nieuwe relaties”, zei Alejandro Sturniolo, vice-president van het H2O-innovatiebedrijf. “Natuurlijk is dat niet helemaal waar, maar ik bedoel te zeggen dat de technologie vaak al aanwezig is. De grootste hindernis bij het oplossen van waterproblemen is dat we elkaar nog niet genoeg kennen. We moeten elkaar veel beter leren kennen en dan samen actie ondernemen. In dat opzicht moet ik zeggen dat ik een zeer goed gevoel heb over de afgelopen dagen. Ik ben de afgelopen tien jaar naar tientallen conferenties geweest, maar het gevoel van verbinding dat ik hier in Amsterdam heb ervaren, is uniek.”

Natuurlijk gebeurde er nog veel meer. Zo waren de leden van Water Alliance welkom op een speciaal diner om te netwerken en bij te praten. En op dinsdag 7 november was er een bijeenkomst getiteld ‘Resource Recovery from Water: Solving the Challenge of Value Creation’. Maarten Schaafsma (Programmamanager bij Waterschap Rijn en IJssel) en Coos Wessels (Managing Director van CirTec B.V.), afkomstig uit verschillende achtergronden, deelden hun ervaringen in het opzetten van een waardeketen met interviewer Ronald Wielinga (Manager Entrepreneurship WaterCampus). Het terugwinnen van voedingsstoffen, cellulose en bioplastics uit industrieel en huishoudelijk afvalwater wordt betekenisvol wanneer deze teruggewonnen producten hoogwaardige toepassingen vinden, zoals in de landbouw, chemie, bouw, en meer. “Als we het nu niet doen, betalen we er later voor”, zei Wessels. “Resource recovery is geen keuze maar een noodzaak. We moeten het versnellen!”

Ook zeer speciaal was ‘Grote Watertechnologie Verkiezings Debat’ op woensdag, waar verschillende prominente politici grote beloften deden die de adaptatie van innovatieve watertechnologie in de Nederlandse samenleving kunnen versnellen.

Sessies

Zeer noemenswaardig was de sessie ‘Resistente bacteriën in wastafels, hoe ze te vermijden’ in de Netherlands Lounge. Deze sessie benadrukte het enorme probleem van microverontreinigingen en geneesmiddelenresten in water. “De presentaties waren to the point en de interactie met het publiek was geweldig”, zei Brigitte Duffhues, Projectmanager bij Water Alliance. “Het is een goede zaak dat zoveel Nederlandse bedrijven hier zijn verzameld en één verhaal communiceren. Dát is de kracht van samenwerking”, voegde Anneloes van Veen van Erasmus MC toe.

Onze eigen André Mepschen (Business Developer Nationaal bij Water Alliance) en Rixt Sinnema (Projectmanager bij Water Alliance) organiseerden een andere sessie met de titel ‘Ondergrondse opslag van zoet water, praktische oplossingen om de waterveiligheid te vergroten’. Thomas Wagner van de Wageningen University & Research legde de doelen en het doel van het Nederlandse AquaConnect-project uit. Gertjan Zwolsman van Dunea vertelde meer over hun rol in dit project en gaf meer informatie over hun Freshman-project om zoetwater onder de duinen op te slaan.

Communicatie

Een van de laatste sessies van deze vier dagen vol activiteiten en kennisdeling was ‘Data driven predictive data management’. Gehost door Harro Brons, International Business Development Manager van Water Alliance, bevatte de sessie presentaties van Ignaz Worm (Spatial Insight), Wouter van Daal (Msc) (digigo) en Rogier de Groot (Samotics). “Nederland loopt voorop als het gaat om onderscheidende bedrijven”, zei Harro Brons. “Deze bedrijven hebben geweldige oplossingen op het gebied van digitalisering en kunstmatige intelligentie. Maar het is nog steeds een zaak van mensen en goed communiceren!”

Over communicatie gesproken: bij het samenvatten van dagen worden onvermijdelijk mensen en evenementen niet genoemd: daarom veel dank aan iedereen die aanwezig was, met ons heeft samengewerkt, de stand en het HIP heeft bezocht en op welke manier dan ook heeft deelgenomen! Als Water Alliance waren we op veel plekken te vinden tijdens de Aquatech Amsterdam, maar je komt ons natuurlijk ook op andere events tegen. Ben je benieuwd naar onze activiteiten en wil je meer weten? Alle informatie en laatste updates zijn te vinden op onze LinkedIn-pagina of op de website die je momenteel bezoekt.