Het watertechnologiebedrijf Semiotic Labs heeft met haar innovatie SAM4 bewakingsunit de WIS Award 2020 gewonnen. Juryvoorzitter Cees Buisman (Wetsus) maakte de winnaar bekend gedurende een onlinefinale, die op vrijdag 18 december jl. vanuit Studio Z in Leeuwarden werd uitgezonden. Semiotic Labs heeft het SAM4 bewakingsunit ontwikkeld voor pompen. De unit verzamelt stroom- en spanningsdata en kan aan de hand van de patronen en op basis van analyse door geavanceerde algoritmen storingen zien aankomen.

Semiotic Labs kan dus voorspellen wanneer en waarom machines zoals windturbines, maar ook productieapparatuur in fabrieken en de transportbanden op Schiphol stuk gaan, vooral wanneer die gebruik maken van elektromotoren. “Wij kijken in het hart van de motor. Meer traditionele technieken kijken naar de buitenkant”, aldus oprichter Simon Jagers.
De markt voor de SAM4 van Semiotic Labs lijkt erg veelbelovend. Want in beginsel is de innovatie een kostenbesparende oplossing voor alle partijen in de wereld die motoren hebben, waarvan het noodzakelijk is dat die blijven lopen. De procesindustrie, maar bijvoorbeeld ook de scheepvaart zijn kansrijke eindgebruikers.

De winnaar van de WIS gaat niet met lege handen naar huis. Zo ontvangt Semiotic Labs behalve een bokaal ook voor 10.000 euro aan internationale marketingondersteuning. Dat het winnen van de prijs als een versneller kan werken voor internationale expansie bewees de vorige winnaar Hydraloop (2018). De producent van kleinschalige water-recycling-systemen voor woningen en kantoren) kreeg na het winnen van de WIS Award (en overigens ook: andere prijzen) een enorme stroom aanvragen van media én potentiele klanten te verwerken.