De Water Alliance daagt iedere 2 jaar innovatieve ondernemers binnen de watertechnologiesector uit hun meest innovatieve product aan te dragen voor de prestigieuze Water Alliance Innovation Stimulation Award. Meedoen betekent gedurende meerdere weken volop in de aandacht staan, maar voor de winnaar is er nog veel meer in petto: een marketing-ondersteuningspakket ter waarde van maar liefst 10.000 euro. Het winnen van de award kan als een kickstart worden beschouwd voor groei.

Graag stellen wij u voor aan alle 9 deelnemers, in no particular order.

  • Susphos met de ‘Susfire’

De SusPhos technologie opwaardeert verschillende reststromen uit afvalwater naar direct verkoopbare fosfaatproducten. Op dit moment zijn we sterk afhankelijk van vervuilende fossiele mijnen voor fosfaat. Een interessante ontwikkeling is dat steeds meer waterzuiveraars fosfaat verwijderen uit afvalwater in de vorm van struviet, maar door de onoplosbaarheid en onzuiverheden als medicijnresten is er voor struviet nauwelijks een Europese markt. Met het gepatenteerde SusPhos-proces kan deze reststroom worden opgewaardeerd naar hoge kwaliteits-, marktconforme producten, zoals vlamvertragers en kunstmest. En dat tegen concurrerende prijzen.

  • Noria met de ‘Plastic-Afvalschep’

Noria ontwikkelt systemen die op een duurzame manier (geen CO2 uitstoot) plastic afval uit onze rivieren scheppen. De Plastic- Afvalschep is te omschrijven als een holle as met vijf scheppen die in de bovenste meter van de waterkolom, tegen de stroming in, door het water scheppen. De waterstroming wordt via een scheprad omgezet in de draaibeweging van de schep. Het afval dat uit het water wordt geschept valt vervolgens in de holle as en daar wordt het naar de zijkant afgevoerd. Volgens het bedrijf een duurzame, visvriendelijke oplossing die ook nog eens betaalbaar is.

  • Jotem Waterbehandeling met de ‘Smartbox’

De Smartbox is een compacte en draagbare waterbehandelingsunit, gebaseerd op membraantechnologie en smart engineering. Wat de Smartbox uniek maakt is de uitgekiende robuuste bouwvorm, waardoor ze wereldwijd eenvoudig te bedienen en te gebruiken is. De unit kan vanwege de grote vraag ook als nanofiltratie en omgekeerde osmose ingezet worden, om water van kleur/geur te ontdoen en te ontzilten. Met de Smartbox beschikt de gebruiker over veilig water in afgelegen gebieden, met een waterkwaliteit conform de WHO-normen. De door waterexperts ontworpen unit verwijdert bacteriën, virussen, kleuren, geur, metalen en zouten. De gebruiksvriendelijke bediening maakt de unit uitermate geschikt voor basiskampen en noodziekenhuizen, aldus het bedrijf.

  • Befil Pure Cleantech met de VBBR VORTEX BIOCHIP BED REACTOR

De gebruikte biofilmdrager (biochips) garandeert een zeer effectieve biologische waterzuivering. Voor liefhebber sv na cijfers: actief oppervlakte biochip tot 5.500 m² / m³ (tot 1.677 ft² / ft³). De flow van de circulatiepomp creëert een vortexstroming, die geen extra energie vereist. Door de vortexstroom wordt het water van buiten naar binnen geperst en stroomt het door het chippakket zonder dat er een kortsluitstroom van de ingang naar de uitgang kan ontstaan. De reactor is zelfreinigend. De hoge vullingsgraad (tot 60%) met biochips zorgt voor een compact product met een kleine footprint. De VBBR heeft geen enkel bewegend deel, extra lucht toevoeren is mogelijk.

  •  O3 Systems Technology met de ‘FOX Friendly Oxidation’

De FOX is een gasontlading lamp; een EXCIMER LASER gevuld met .Xenon-GAS  in plaats van de schadelijke KWIK dat in spaarlampen en TL buizen zit. De gasontlading lamp met Xenon levert uitsluitend licht met één golflengte van 172 nm. Hoe korter de golflengte, hoe meer stralingsenergie er vrijkomt. 40% van het vermogen wordt omgezet in energierijk licht met een golflengte van 172 nm, waarmee bijna alle schadelijke verbindingen in water en gassen of lucht fotochemisch worden gekraakt. De rest van de opgenomen energie van de lamp is warmte . Deze technologie is de laatste mogelijkheid om zeer schadelijke niet-biologisch afbreekbare verbindingen te kraken in biologisch afbreekbare verbindingen, aldus het bedrijf.

  • Semiotic Labs met de ‘SAM4’

SAM4 bewaakt assets en detecteert opkomend falen tot maanden van tevoren. Met geavanceerde algoritmes wordt de conditie van kritische assets 24/7 gemonitord. Deze unieke manier van monitoren werkt voor alle door AC motoren aangedreven assets. Anders dan traditionele vibratiesensoren kan SAM4 ook elektrisch falen detecteren en geeft het inzicht in de gehele prestatie van de motor of pomp zoals vermogen, powerfactor, energieverbruik. Fysieke inspectie van locaties is niet meer nodig: er hoeft alleen aandacht besteed te worden aan locaties waar de assets afwijkingen lijken te vertonen. Dit voorkomt vroegtijdige vervanging van gezonde assets en het te laat vervangen van assets die falen vóór gepland onderhoud. Hiermee creëert SAM4 grote kostenbesparingen én draagt het bij aan een duurzamere bedrijfsvoering, aldus de bedenkers.

  • CTSTwente met de ‘CMF’ 

De CMF-units (Continuous Micro Filtration) zijn ontwikkeld om kleine deeltjes van vloeistoffen te scheiden en te comprimeren voor gebruik in laboratoria en pilotfabrieken. De unit kan afzonderlijke deeltjes met een grootte van 5 tot 40 micron hebben en deze deeltjes samenpersen. Het concept is compact, lichtgewicht en energiezuinig. De unit is modulair ontworpen. Dit zorgt voor eenvoudige vervanging van onderdelen en maakt onderhoud eenvoudig.

Voordelen volgens het bedrijf: compact ontwerp, licht van gewicht, laag energieverbruik, eenvoudig te gebruiken en te bedienen, snel te reinigen en eenvoudig op te schalen.

  • Berghof Membrane Technology met de ‘Tubular Forward Osmosis’

Berghof Membrane Technology GmbH heeft membraanmodules voor buisvormige voorwaartse osmose (TFO) ontwikkeld die leiden tot een lager energieverbruik en minder vervuiling van het membraan in vergelijking met traditionele membranen. Traditionele Forward Osmosis-technologie kan geen hoge concentratieniveaus aan zonder de membranen te blokkeren, en is niet in staat om concentratiefluctuaties in voedingswaterstromen aan te pakken. Deze innovatie in membraantechnologie biedt een superieure tolerantie voor zwevende stoffen en uitzonderlijke vervuilingsweerstand, ontworpen voor ontwatering en concentratie van verschillende stromen.

  • Royal Brinkman met de ‘Nanobubbles’

Nanobubbles is een techniek dat zuurstof in het water houdt en dit voor langere tijd in oververzadiging houdt. Nanobubbles (e.g. 100% zuurstof) hebben een negatief geladen oppervlakte en klonteren daardoor niet samen, waardoor ze ook niet vervliegen aan het wateroppervlak. Dit betekent dat al het zuurstof in het water blijft en pas weggaat als het reageert. Ook kan zuurstof in oververzadiging in het water blijven. Uiteindelijk is dit een grote besparing op energie en tijd omdat het water minder lang belucht hoeft te worden. De business case wordt op dit moment al toegepast in de glastuinbouw waarbij de installatie bijna de helft kost van een traditioneel beluchtingssysteem. Het verlagen van de hoeveelheid draaiuren bespaart arbeidsuren en onderhoudskosten.

WIS informatiegids

Download de WIS informatiegids hier. In deze informatiegids vindt u meer informatie over bovenstaande innovaties, de bedrijven erachter de pitchers.

Eerdere edities

“De WIS Award dóet ertoe in de wereld, ook dankzij het grote netwerk van de Water Alliance. Door te winnen konden wij ons concept wereldwijd onder de aandacht brengen. De publicitaire support die we als winnaar hebben gekregen was enorm en ook de kans om Hydraloop via de WEFTEC en Aquatech te presenteren gaf ons een enorme versnelling bij het vermarkten van ons product”,  aldus WIS-winnaar 2018 Sabine Stuiver van Hydraloop Systems B.V.

Bekijk hier ook de video impressie van WIS 2017.