Klein Vaarwater kiest Bifipro tegen Legionella

Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren (op Ameland) heeft een Bifipro®-systeem van Water Alliance lid Holland Water in gebruik genomen. Dankzij dit systeem kunnen de gasten van het park (kamperen, villa’s, bungalows, caravans en welnessboerderijen) voortaan gebruik maken van optimaal veilig water. De ingebruikname van de nieuwe watervoorziening valt samen met het afronden van een facelift van het centrumgebouw in het park.
Water speelt een belangrijke factor in het park. Niet alleen beschikt het over een aantal goed geoutilleerde was-/douchegebouwen, de bungalows zijn vrijwel allemaal voorzien van een zwembad. “Dus moet ook het water in ons park beantwoorden aan de hoogste kwaliteits- en dus veiligheidseisen”, zegt parkmanager Hans van Houten.

Door al het water dat het park ingaat te behandelen met het Bifipro®-systeem van Holland Water, dat direct na de watermeter bij de hoofdingang is geïnstalleerd, wordt het gehele leidingsysteem vrijgehouden van biofilm. Deze biofilm kan er namelijk de oorzaak van zijn dat allerlei bacteriën, waaronder Legionella, zich kunnen ontwikkelen. Wanneer dit water enige tijd stil staat en opwarmt, kan het voor ernstige problemen zorgen.

Verduurzamen

Van Houten motiveert namens Klein Vaarwater zijn keuze voor de Bifipro als volgt: “Op het moment dat wij besloten de watervoorziening van ons park verder te moderniseren, hebben we kenners gevraagd welke ervaringen men had met de verschillende systemen die er op dit gebied te koop zijn. Het Bifipro-systeem stak hier op alle fronten met kop en schouders bovenuit”, aldus de parkmanager. “Het systeem bleek niet alleen het meest te worden toegepast -er zijn er alleen al in Nederland inmiddels meer dan 350 operationeel-, maar Holland Water bleek ook nog nooit te hebben gefaald met het systeem.” Verder draagt Klein Vaarwater graag bij aan het verduurzamen van Ameland. “Wanneer we energie en water kunnen besparen, is dit een enorme pré”, vindt Van Houten. “Ook hierin is het systeem van Holland Water uniek. Met dit systeem en ons nieuwe centrumgebouw zijn wij klaar voor het nieuwe seizoen én de toekomst.”

Toepassen op Ameland al eerder succesvol

Het Bifipro®-systeem wordt niet voor de eerste keer op Ameland toegepast. Ook top design hotel Nobel in Ballum beschikt over de Bifipro. “Wij passen het systeem al met succes toe”, zegt eigenaar Berend Nobel van het gelijknamige hotel. “Hoewel we in het verleden maar sporadisch werden geconfronteerd met –overigens lichte- Legionellabesmettingen, bracht dit wel steeds een hoop rompslomp met zich mee”, legt hij uit. “Er moesten reinigingen en herbemonsteringen worden uitgevoerd en de betreffende kamers mochten tijdelijk niet worden gebruikt. Dat kun je als tophotel, dat ook aan het water hoge eisen stelt, uiteraard niet hebben. Dankzij de inzet van het systeem ervaren we geen overlast meer en dat we hierdoor ook nog op de energie en waterrekening kunnen besparen, is mooi meegenomen.”

‘Slimme technieken en systemen’

De Bifipro helpt in gemeente Ameland ook om haar doelstellingen te halen dat het eiland in 2020 op een duurzame manier zelf grotendeels aan zijn energiebehoefte kan voldoen. Het eiland vormt als afgegrensd gebied een zeer geschikte omgeving om slimme technieken en systemen toe te passen. Het systeem van Holland Water past perfect in dit concept. Behalve dat gasten optimaal veilig water kan worden geboden, mag dankzij het systeem ook de warmwatertemperatuur worden verlaagd en kan er met minder water spoelen worden volstaan.

Kijk voor meer informatie op www.hollandwater.com