H2O New Business: Vooraf | Iedereen ziet het nu: watertechnologie is van grote betekenis

De watertechnologiesector heeft goede vooruitzichten. De Nederlandse sector heeft grote bekentenis voor het oplossen van wereldwijde watervraagstukken en transities. Bedrijven in onze sector verwachten te groeien, ook internationaal. Dat blijkt uit een recent onderzoek van TKI Watertechnologie naar de economische betekenis van de watertechnologiesector.

Het rapport dat te vinden is op de website tkiwatertechnologie.nl. is een belangrijke update over de staat van de sector. Uit de analyse blijkt dat mensen buiten de watertechnologiesector, ook op consumentenniveau, beginnen te zien dat water schaarste in toenemende mate een belangrijk thema wordt. Die groeiende aandacht in de maatschappij voor de water­ vraagstukken is natuurlijk belangrijk voor het perspec­tief van de sector – watertechnologiebedrijven zijn van grote betekenis voor de maatschappelijke uitdagingen rondom voldoende en schoon water. Ook internationaal. Voor bedrijven betekent dit wel dat er werk aan de winkel is als je internationale markten mee wilt doen. Als mkb-bedrijf heb je daar te maken met andere culturen, met grote lokale spelers en soms met héle grote spelers. Je moet dus groeien. Je ziet dat bedrij­ven daar ook in slagen, maar het is niet makkelijk. Daarom is het zo belangrijk dat er ondersteuning is van initiatieven als het WTEX10-programma. Dat bewijst zijn nut. Zoals dat ook gaat gelden voor het Groeiplan Watertechnologie.

Onmisbaar

Voor de verdere groei van bedrijven zijn dat soort programma’s onmisbaar, zeker ook omdat de landen om ons heen ook niet stilzitten op dit gebied. In het rapport wordt de krapte op de arbeidsmarkt als knelpunt genoemd. Geen nieuw geluid natuurlijk, maar wel een belangrijke constatering die groei ook in de weg kan gaan zitten. Je ziet de krapte van techni­sche vakmensen op alle niveaus. Het is echt een ingewikkeld vraagstuk. Wellicht kun je onder de vlag van het Groeiplan activiteiten opzetten waar je studen­ten aan verbindt, zoals de full scale installaties die bij de waterschappen worden geïmplementeerd. Hier op de WaterCampus, waar veel studenten rondlopen die in aanraking komen met watervraagstukken en het bedrijfsleven, zie je dat bedrijven makkelijk in aan­raking komen met studenten. Er zijn genoeg water­techbedrijven die hier talenten opvissen. Het is niet de allesomvattende oplossing, maar de uitbouw van dit soort ecosystemen helpt in ieder geval wel.

De European Water Tech Week, die van 23 tot 26 sep­tember in Leeuwarden wordt gehouden, heeft deze keer als thema Connecting Global Water Tech Net­works. Gaat dus ook over verbinding en aantrekken van talenten. Het CiV Water (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water) dat zich richt op ontwikkel­ trajecten voor mbo-studenten in de watersector, gaat een aantal delen van het programma vullen.
Op een congres als de EWTW zie je dat ook inter­ nationaal jonge ondernemers perspectief zien in de watertechnologie. Er dienen zich ook in het buitenland steeds meer startende watertech ondernemingen aan. En die startups kijken naar Nederland, om vanuit hier Europa te gaan verkennen. Wij leveren met Water Alliance onze bijdrage om ook deze nieuwe bedrijven te helpen om gezond te groeien vanuit Nederland.

En dat doen we sinds afgelopen maand als één krachtige branche- en netwerkorganisatie. Op de deze maand gehouden Water Alliance ALV hebben de leden unaniem positief besloten om de fusie tussen de vereniging Water Alliance (voorheen ENVAQUA) en stichting Water Alliance te formaliseren en één stichting te vormen vanaf 1 januari 2025. Een belang­rijk besluit: met de kennis van de expertgroepen, ons internationale netwerk en bijna 210 bedrijven als lid, gaat Water Alliance versterkt verder.

New Business is een rubriek die vier keer per jaar te vinden is in watervakblad H2O magazine en als onderwerp (Nederlandse) innovaties in de watertechnologie heeft. Naast een inleiding van Water Alliance directeur Hein Molenkamp worden diverse bedrijven geshowcased.