Nieuw datarapport van Smartvatten toont aan dat meer dan 50% van de residentiële gebouwen maandelijks te maken heeft met lekkages

Het jaarlijkse waterrapport, gebaseerd op wereldwijde waterdata gecombineerd met Smartvatten’s database van 20.000 gebouwen en 200.000 appartementen in 36 landen, toont consistente lekkages in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Dit veroorzaakt jaarlijks mogelijk honderdduizenden extra kosten voor vastgoedeigenaren. De stijging van de waterprijzen, extreme weersomstandigheden en nieuwe EU-regelgeving maken inzicht in water in 2024 belangrijker dan ooit.


Smartvatten, de toonaangevende leverancier van waterdata, heeft haar derde jaarlijkse waterrapport gepubliceerd, waarin het watergebruik en de omstandigheden in woningen en commerciële gebouwen worden geanalyseerd. De gegevens zijn gebaseerd op Smartvatten’s eigen database, bestaande uit 20.000 gebouwen en 200.000 appartementen in 36 landen. Daarnaast maakt het rapport gebruik van wereldwijde gegevens over waterprijzen en waterbronnen.


Uit de gegevens blijkt dat bijna 52% van de Smartvatten-klanten met residentiële gebouwen in beheer minimaal één lekkage per maand ondervonden in 2023. Bij commerciële gebouwen had een derde te maken met maandelijkse lekkages, maar die waren 3,4 keer zo groot als die in woningen.


Stijging waterprijzen

Het rapport laat ook zien hoe de waterprijzen met drie tot acht procent zijn gestegen en in sommige gebieden in Europa met meer dan 20 procent. De opwaartse trend in de prijzen kan direct worden toegeschreven aan factoren zoals waterschaarste en verouderende infrastructuur, die zowel huishoudens als waterbedrijven voor grote uitdagingen stellen. Hoewel de meeste Europese landen historisch gezien altijd watervoorzienend zijn geweest, laten schattingen zien dat de achteruitgang van waterbronnen ook in Europa plaatsvindt.


“De basis van effectief waterbeheer is een consistente en betrouwbare database. Helaas worstelen veel beheerders van gebouwen met een lage datakwaliteit en verschillende meetsystemen, waardoor het inzicht in het waterverbruik beperkt is. De meeste watermeters worden handmatig of semi-automatisch uitgelezen, vaak maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks, wat leidt tot een lage betrouwbaarheid van de gegevens. Daarom is intelligente, op afstand uitleesbare en watermeteronafhankelijke verbruiksmonitoring van cruciaal belang,” zegt Karl Jepsson, Chief Product & Development Officer van Smartvatten. 


Volgens de Europese Commissie zijn gebouwen verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van het energieverbruik in de EU. Het leveren van water voor dagelijks gebruik – van schoonmaken tot verwarming en afvalverwerking – is energie-intensief en verbruikt twaalf procent van de totale elektriciteitsopwekking. 


Het aanpakken van het watergebruik in de vastgoedsector is ook van vitaal belang voor het tegengaan van waterschaarste, aangezien water een essentiële rol speelt bij de bouw, renovatie en vastgoedbeheer – en dan hebben wij het nog niet eens over de hoeveelheid water die dagelijks in huishoudens wordt verbruikt. Op basis van de analyse van Smartvatten zou het waterverbruik in huishoudens met 30% kunnen dalen als het waterverbruik zou worden gemonitord.

Kostenbesparing

Nu consumenten al worstelen met stijgende kosten voor levensonderhoud en inflatie, zou het opsporen en voorkomen van lekkages een makkelijke manier zijn om kosten te besparen. Bij lekkages in woningen wordt tot 1,7 liter water per minuut verspild. Zo kan één klein onopgemerkte lekkage in een woonflat die twaalf dagen aanhoudt, de maandelijkse kosten met meer dan 15 procent doen stijgen. 


Hoewel lekkages minder vaak voorkomen in commercieel vastgoed dan in woningen, is het verlies in commercieel vastgoed opmerkelijk hoger, met een gemiddeld waterverlies dat 48% hoger ligt per lekkage in vergelijking met het gemiddelde van het waterverlies van alle verschillende type vastgoedobjecten. 


Vastgoedeigenaren en -investeerders moeten zich ervan bewust zijn dat het vroegtijdig opsporen van lekkages schade aan reeds verouderde pijpleidingeng en panden kan voorkomen, waardoor ze mogelijk honderdduizenden euro’s aan herstelkosten kunnen besparen.

Verschillende factoren dragen bij aan het ontstaan van lekkages. Verouderde infrastructuur, corrosie, verkeerde installatie en omgevingsfactoren zoals temperatuurschommelingen en bodembeweging kunnen leidingen en sanitair na verloop van tijd verzwakken, wat tot lekkages kan leiden. Daarnaast kan een hoge waterdruk de leidingen overmatig belasten, waardoor de kans op lekken toeneemt. Met extreme weersomstandigheden die soms droogte en soms overstromingen veroorzaken, komt oude infrastructuur onder druk te staan waar deze waarschijnlijk niet tegen bestand is. 


Nieuwe EU-voorschriften dwingen eigenaren om na te denken over waterbeheer.

Een andere factor die het belang van inzicht in water vergroot, is de nieuwe wet en regelgeving vanuit de Europese Unie. In 2024 treden twee nieuwe regelgevingskaders in werking voor de Europese vastgoedmarkt: de EU Taxonomy en de CSRD. Hierdoor worden de vastgoedsector en de waterbedrijven gedwongen om actie te ondernemen met betrekking tot hun waterverbruik. 


De Taxonomieverordening van de Europese Unie is in het leven geroepen om duurzame economische activiteiten te bevorderen door een gestandaardiseerd kader te bieden voor het classificeren van duurzaamheid in de vastgoedmarkt. Vastgoedeigenaren, met name die met grotere portefeuilles, zullen aanzienlijk profiteren van de EU Taxonomy, omdat ze verstandiger beslissingen kunnen maken op basis van nauwkeurige informatie over onder andere waterverbruik. 


De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) dwingt het MKB en grotere bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheid. Onder de verschillende facetten van duurzaamheid is waterbeheer een van de belangrijkste gebieden om onnodige CO2-uitstoot te voorkomen. Beide regelgevingskaders hebben een breed scala aan meetcriteria voor gebouwen, waarvan er verschillende betrekking hebben op water.

Download het Smartvatten AWR (Annual Water Report) om verder te lezen!

Bron: persbericht Smartvatten