Nederlands initiatief creëert voor 3000 mensen drinkwater op Madagaskar

De Nederlandse ANBI-stichting Elemental Water Foundation voorziet 3000 mensen van drinkwater in Madagaskar, één van de minst ontwikkelde landen ter wereld. De inwoners van Efoetsy, een dorp gelegen aan de droge Zuid-Westelijke kust van Madagaskar, zijn voor drinkwater afhankelijk van zout en verontreinigd water dat zich in sommige gevallen op wel drie uur lopen afstand bevindt. Het enige alternatieve drinkwater voor deze mensen is relatief duur gebotteld water. Deze omstandigheden maken het verkrijgen van schoon drinkwater een dagelijkse uitdaging die vermijdbare, en soms dodelijke ziekten tot gevolg heeft. De samenwerking tussen EWF en een lokale NGO zal dit probleem op duurzame en innovatieve wijze adresseren en lanceert vandaag op Wereld Water Dag 2019 het project.

Twee derde van de wereldbevolking

Vandaag de dag kampt twee derde van de wereldbevolking – ofwel 4 miljard mensen – met de gevolgen van waterschaarste. Dit is onder andere het gevolg van populatie groei, een groeiende water voetafdruk en klimaatverandering. Het zijn vaak minder ontwikkelde landen die nu al lijden onder de gevolgen van onvoldoende of verontreinigd water. Deze landen zijn steeds vaker afhankelijk van het transporteren van water of het toepassen van dure, energie intensieve waterbehandeling om genoeg water te garanderen, een grote uitdaging voor minder ontwikkelde regio’s.

Hoop

Echter er is hoop. Toen Sid Vollebregt, wateringenieur en voorzitter van de Elemental Water Foundation, op reis was in Madagaskar, ervaarde hij de impact van waterschaarste op de lokale gemeenschappen. Al dobberend in de zee op zijn surfplank besefte hij dat de sleutel voor een betere toegang tot schoon water mogelijk moet zijn middels de oneindige bronnen van de zon en zee. Wanneer zeewater efficiënt wordt omgezet in zoetwater (ontzilting) door enkel gebruik te maken van zonne-energie, is het mogelijk om op een duurzame en innovatieve manier zoetwaterschaarste op te lossen in afgelegen kustgebieden. Deze ervaring heeft ertoe geleidt dat de Elemental Water Foundation is opgericht. Het is de missie van de Elemental Water Foundation om waterschaarste voor de allerarmsten op mondiale schaal aan te pakken via de oneindige bronnen van de zee en zon.


Eerste projectlocatie

Als eerste project locatie is gekozen voor Efoetsy – en niet zonder reden. Het afgelegen dorp Efoetsy bevindt zich aan de droge Zuidwestelijke kust van Madagaskar en ontvangt minder dan 200mm regen per jaar. De 3000 mensen die in en om het dorp wonen leven in extreme armoede en overleven op traditionele wijze door landbouw te bedrijven, te vissen en vruchten en fruit te plukken. Deze levensstijl wordt echter steeds moeilijker houdbaar door de afnemende beschikbaarheid zoetwater. Vrouwen en kinderen lopen tot wel 3 uur om water voor hun families te voorzien. Dit verzamelde oppervlakte- of grondwater is echter zout en vervuild, wat leidt tot veel ziekte en schooluitval. De enige veilige drinkwaterbron is flessen water dat van ver naar Efoetsy wordt vervoerd, wat vaak onbetaalbaar is voor de inwoners. Vanwege Efoetsy’s geïsoleerde ligging, het zoute grondwater in de wijde omgeving en de beperkte regenval, is ontzilting via zonne-energie een passende en duurzame oplossing voor het dorp.

Realisatie drinkwaterproject

In samenwerking met de lokale gemeenschap van Efoetsy, een lokale NGO met 20 jaar ervaring in Madagaskar, de Feedback Company, Elemental Water Makers, de Global Shapers Community van Amsterdam en JCI Volcke Rack Moerdijk zal de Stichting zich de komende maanden hard maken voor de realisatie van een drinkwaterproject dat 15,000 liter schoon en duurzaam water per dag mogelijk maakt in Efoetsy. De zon-gedreven ontzilting oplossing zal volledig draaien op de kracht van zonne-energie en getrainde lokale water ondernemers, die water verkopen tegen een betaalbare prijs en de water installatie onderhouden. Op 22 Maart, Wereld Water Dag, vraagt de Elemental Water Foundation aandacht voor deze belangrijke uitdaging en nodigt het u uit om betrokken te raken bij dit bijzondere project.