‘Samen werken aan water’ aankomende maart tijdens programma vakbeurs Aqua Nederland met 70 kennissessies en 90 sprekers

Met de huidige uitdagen op het gebied van afvalwater, proceswater, drinkwater en stedelijk water is het van groot belang om samen te komen met de sector. Aqua Nederland vormt op 21, 22 en 23 maart in Evenementenhal Gorinchem hét moment voor de Nederlandse watersector. Hier worden krachten gebundeld om een verschil te maken en actuele waterproblematiek aan te pakken. Aqua Nederland faciliteert met bijna 300 exposanten en een omvangrijk kennisprogramma met 70 kennissessies en ruim 90 sprekers een belangrijk netwerkmoment voor de sector.

“De verschillende waterketens vormen steeds meer één geheel en werken steeds vaker samen om duurzamer met water om te gaan en gezamenlijk uitdagingen aan te pakken. We vinden het belangrijk om bedrijven vooruit te helpen en hen hiervoor de faciliteiten te bieden. Met een omvangrijk kennisprogramma bieden we de markt de mogelijkheid om hun expertises en best practices te delen met elkaar. Zodat we van elkaar kunnen leren, maar ook nieuwe samenwerkingen stimuleren. ‘Samen werken aan water’ is dan ook het beursmotto van Aqua Nederland”, aldus Robin Vissers, Marketing Event Manager.

Reinier van den Berg presenteert tijdens Aqua Nederland

ELIQUO Water & Energy organiseert samen met de Unie van Waterschappen en Reinier van den Berg (meteoroloog en tv-weerman van RTL 4) een presentatie met als titel ‘Methaanemissie onder de loep’. Ambities en maatregelen voor het verminderen van de emissie van het broeikasgas methaan in de zuiveringssector staan bij de Nederlandse Waterschappen in de belangstelling. Hierbij legt Reinier een link tussen methaan in de atmosfeer, weer, klimaatverandering, waterkwaliteit/kwantiteit en de effecten van maatregelen en licht de Unie van Waterschappen de ambities toe van de Nederlandse Waterschappen op dit gebied.

Stichting RIONED en STOWA bundelen krachten in programma

Op donderdag 23 maart geven Stichting RIONED en STOWA gezamenlijk twee presentaties in het Stedelijk Watertheater. Zo geven zij een overzicht van o.a. de GWSW-standaard, open data, inspectiedata, maatregelen/projecten, de BGT-inlooptool, diverse analyses en datakoppelingen en gaan hierover met de bezoeker in gesprek. De tweede sessie volgt aansluitend en gaat over ‘Klimaatadaptatie of -maatregelen, wat werkt in de praktijk?’

Stedelijk Watertheater

Op Next Level (bovenverdieping van Evenementenhal Gorinchem) worden drie dagen lang thematieken rondom klimaat en riolering behandeld in het Stedelijk Watertheater, zoals oplossingen voor droogteperioden, extreme regenval, duurzame rioolbeheertechnieken en manieren om duurzaam met afvalwater om te gaan. Partijen als Wavin, Veolia, VPdelta+, IKT – Instituut voor Ondergrondse Infrastructuur, KWR, Aqua Base, Circospin en Royal HaskoningDHV nemen de bezoekers mee in hun expertise en ervaringen.

Watertheater

In het Watertheater, tevens op Next Level, ligt de focus op Proceswater Dinsdag, Waterschap Woensdag en Drinkwater Donderdag. Partijen als KWR, Unica, Koninklijk Nederlands Waternetwerk, HACH, Royal HaskoningDHV, Gemba, Evides, Netmore, Hoppenbrouwers en Stichting Nederlands Veiligheidsinstituut behandelen hier thema’s duurzaam watermanagement, stikstofuitdagingen, herwinnen van grondstoffen, digitale transitie én meer.

Minisymposium Water Alliance over ‘microverontreiniging’ en ‘proceswater’

In het Watertheater organiseert Water Alliance vanuit TKI Watertechnologie samen met STOWA, Waterschap Noorderzijlvest, Van Remmen UV Technology en NX Filtration het 1,5 uur durend minisymposium ‘Microverontreinigingen in water: status en toekomst’. Samen met KWA Bedrijfsadviseurs BV, Azzuro B.V. en VDH Watertechnologie bv organiseert Water Alliance ook het minisymposium ‘Proceswater: alles kan, maar waar te beginnen?’ op beursdagdinsdag.

Driedaags minisymposium vanuit Water Zuiveringen Alliantie

Iedere dag wordt door de Water Zuiveringen Alliantie (WZA), bestaande uit Mobilis, Croonwolter&Dros, TAUW, Sweco en RWBwater, het driedaags minisymposium ‘Waterzuiveringen’ georganiseerd. Hierin geven zij een kijk op specifieke en grootschalige projecten. Als onafhankelijke systeemintegrator richt WZA zich op de gehele levenscyclus van een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Over het gehele spectrum van circulair bouwen: van initiatief tot en met sloop en hergebruik.

Side-events

Diverse brancheverenigingen vinden Aqua Nederland het juiste moment om hun bijeenkomst te houden. Zo organiseert Deltares wederom hun ‘CAPWAT Community of Practice bijeenkomst’, waarin diverse onderwerpen rondom afvalwatertransport besproken worden. Ook BouwendNL en Platform DIO organiseren een kennis- en netwerkbijeenkomst op Next Level.

Over Aqua Nederland

Aqua Nederland is te bezoeken op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 maart 2023 van 10.00 tot 18.00 uur in Evenementenhal Gorinchem. Aqua Nederland is een laagdrempelige vakbeurs voor de gehele watersector met een focus op afvalwater, drinkwater, proceswater en stedelijk water. Bezoekers en exposanten komen onder het genot van de gratis catering in contact met elkaar.

Bron: persbericht Aqua Nederland Vakbeurs/fotografie Seijbel fotografie