Officiële opening BioBizzHub in Balk

Donderdag 1 december mocht burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren de officiële openingshandeling van de BioBizzHub in Balk verrichten.

De BioBizzHub, die werd gerealiseerd op initiatief van watertechnologiebedrijf Paques en op het terrein van het bedrijf in Balk is gevestigd, biedt ruimte aan ambitieuze startups binnen de water- en biobased technologie. Het is een open innovatieomgeving, waar jonge bedrijven hun nieuwe technologieën kunnen testen en opschalen naar een volwaardig zelfstandig bedrijf. Bij het opschalen kan gebruik gemaakt worden het beschikbare laboratorium, de proefhal en productiefaciliteiten. Bovendien profiteren de gebruikers van de BioBizzHub van de kennis en ervaringen van de andere hub-gebruikers, alsmede van de ‘go-to-market’ ervaring van het bedrijf Paques, dat meer dan veertig jaar geleden de watertechnologiemarkt betrad met innovatieve producten in de (afval)water- en gasbehandeling en dat al decennialang internationaal en wereldwijd actief is.

Integraal onderdeel WaterCampus

De BioBuzzHub is een integraal onderdeel van de WaterCampus in Noord Nederland. De WaterCampus is het knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector, dat een sector-verbindende rol wil vervullen voor heel Europa. Door samenwerking te creëren tussen internationale bedrijven, kennisinstellingen (MBO, HBO en universiteiten) en overheden, wordt de positie van de Europese watertechnologie versterkt. De BioBizzHub vormt een finale stap in het naar de markt brengen van nieuwe innovatieve technologieën die onder andere in het optimale systeem van de WaterCampus worden ontwikkeld.

v.l.n.r. Hans Paul van der Snee (Innovatie Pact Friesland), Burgemeester Veenstra, Jos Pâques (oud-eigenaar Paques) en Joep Hoveling (SNN) bij de officiële openingshandeling. Foto: ©egbertdeboer.com
 

Al in 2019 werd besloten tot de realisatie van de BioBizzHub. Daartoe werd een samenwerking aangegaan met andere partijen die de watertechnologie in Noord Nederland ook als speerpunt van de economische ontwikkeling zien. Zo zijn SNN, de gemeente De Fryske Marren, de provincie Fryslân, het ministerie van Economische Zaken en de Europese Unie financieel betrokken bij het project.
In de afgelopen jaren werd het moderne en open gebouw in een van de bestaande fabriekshallen van Paques in Balk gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draaisma. Zij hebben er een prachtig gebouw van gemaakt, dat uitnodigt tot samenwerking tussen de gebruikers.

Mede door coronabeperkingen in de afgelopen jaren moest de officiële opening een aantal keren uitgesteld worden tot afgelopen week. Onder de officiële genodigden van de opening waren vertegenwoordigers van alle bij de realisatie betrokken partijen, maar ook huidige BioBizzHub-deelnemers, vertegenwoordigers van de kennisinstellingen en de WaterCampus. Na enkele presentaties door huidige en voormalige BioBizzHub deelnemers, volgde de officiële opening en een informele rondleiding door het gebouw.

Start-ups die geïnteresseerd zijn in een plekje in de BioBizzHub vinden meer informatie over de mogelijkheden op www.biobizzhub.com.

Bron: persbericht Paques