Dominicaanse minister van Regionale Integratie op bezoek in Friesland

Woensdag 17 mei kregen wij op de WaterCampus bezoek uit de Dominicaanse Republiek. De minister van Regionale Integratie was op missie door Nederland, om te bekijken wat wij allemaal te bieden hebben op het gebied van watertechnologie. Hij was erg onder de indruk van alle innovaties die onze leden te bieden hebben.

Na echte Friese oranjekoek en een korte introductie over onze cultuur, legde Alex Berhitu, Manager business development van de Water Alliance, uit hoe het innovatie ecosysteem op de WaterCampus precies in elkaar zit. Hij vertelde aan de hand van enkele voorbeelden wat wij zoal te bieden hebben. “Wij zijn een van de weinige, zo niet het enige, land ter wereld dat geen chloor toevoegt aan zijn leidingwater.” De minister lijkt sceptisch, maar schenkt direct een glas in. Hij is kritisch, maar verbaasd over alle inventieve technologieën die Nederland te bieden heeft, zoals de Upfall Shower en Hydrowashr. Die laatste wordt grondig getest, aangezien wij deze op de WaterCampus hebben. Het apparaat maakt handen schoon met slechts tien milliliter water, desinfecteert en droogt in slechts twintig seconden. In een regio als de Dominicaanse Republiek, waar schoon water schaars is, kan dit oplossingen bieden.

Vervolgens bracht de delegatie een bezoek aan het Water Applicatie Centrum (WAC), waar zij meer uitleg kregen over stichting Water for Everyone. Een stichting die al meerdere projecten in Latijns Amerika heeft lopen, waardoor de delegatie erg geïnteresseerd was.

Bezoek aan diverse Water Alliance leden

Na een Dominicaanse lunch op de WaterCampus, was het tijd om te vertrekken richting de FreshWaterMill van Solteq-Energy. Herre Rost van Tonningen, CEO van Solteq-Energy, kan oplossingen bieden voor afgelegen gebieden, afgesloten van schoon (drink)water. “Ik heb zelf een jaar in die regio gewoond, dus ik weet een beetje wat er speelt. Het is altijd even afwachten wat er uit zo’n bezoek komt, maar ik ben enthousiast en we gaan nu een voorstel doen. De minister is wel een man die ons met de juiste personen in contact kan brengen, en ik heb wel het idee dat hij goed begrijpt wat wij kunnen doen.”

Het volgende bezoek was aan zusterbedrijven Dutch Water Partners (DWP) en Bucon Industries, waar een rondleiding door de fabriek van Mannen van Staal werd gegeven door Alekos Ikonomou (Bucon) en Olga Sójka (DWP). In deze fabriek wordt gebruikgemaakt van de technologieën van DWP en Bucon. Ikonomou: “Er werden heel gerichte vragen gesteld. Niet allemaal direct aan watertechnologie gerelateerd, maar ook in het kader de modulaire housing producten was er erg veel interesse. Dat gaf veel inspiratie voor verdere ontwikkeling hiervan.”

De dag werd afgesloten met een bezoek aan Paques in Balk. Peter Yspeert, Senior sales manager, gaf hier een presentatie over hun technologie die rioolwater zuivert in tropische gebieden. “We hebben er heel bewust voor gekozen in de presentatie te focussen op één oplossing die voor hun interessant zou kunnen zijn. We kregen veel vragen en ze waren erg geïnteresseerd. We gaan nu verder met de Nederlandse Ambassade en onze vestiging in Brazilië kijken wat wij voor de Dominicaanse Republiek kunnen betekenen. Ondanks dat het bezoek voor hun aan het einde van een drukke dag was, was het erg nuttig.”